Att döma av CV:n borde det inte vara någon diskussion – Alexander Stubb utklassar Manfred Weber i kraven på en Spitzenkandidat för att efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande. Men den stora skiljelinjen mellan de två handlar om synen på Viktor Orban, och därmed på vilken väg EU ska välja i den stora striden mellan auktoritär nationalism och ett starkare EU-samarbete.
Fd statsminister, utrikesminister och ekonomiminister kanske inte räcker mot Angela Merkels utpekade kandidat, men det ger ändå Stubb slagläge inför slutdrabbningen om de tunga EU-posterna.
”Här hör du en fullblodig federalist!” förklarade Alexander Stubb för mig när han som Finlands utrikesminister redogjorde för sin syn på hur EU:s försvarssamarbete borde utvecklas i en DN-intervju 2009.
I dag är det inte många som kallar sig ”federalist”, inte heller Stubb. Men när han nu väljer att lansera sig som toppkandidat är det med en direkt konfrontativ politisk agenda mot stora delar av de konservativa krafterna i EU, och i hans partigrupp EPP. Han kallar sig för en ”liberal internationalist” i en intervju i Financial Times.
“I want to stand on the European barricades and defend our way of life. I’m not saying that it’s perfect; it never will be. But I’m saying that it’s worth keeping”.
Och Alexander Stubb utmanar EPP-ledningen som vill att Viktor Orbans parti Fidesz ska få kvara kvar som medlem trots att även stora delar av EPP:s parlamentariker röstat för att inleda sanktionsprocess mot Ungern i EU-parlamentet. Stubb vill att frågan om uteslutning ska tas upp på EPP-kongressen i Helsingfors.
“Either you’re with us, or you’re out. You simply have to abide by the rules”.
Alexander Stubb gillar att ”ge bra oneliners” till oss journalister för att få stora rubriker. Men uttalandena i FT-intervjun bekräftas av hans eget brev till EPP när han meddelar att han ställer upp i valet av Spitzenkandidat:
“I believe that now more than ever, we need a strong defense of European values. Our ideological DNA is based on respect for human dignity, freedom, democracy, equality, the rule of law and human rights.”
På presskonferensen i Strasbourg på tisdagen var han lite försiktigare och efterlyste en ”process” för att utreda om Orbans Fidesz-parti är berett att ställa upp på EU:s grundläggande värderingar. Men han talade om ”hot inifrån” mot EU från Polen, Italien och Ungern.
– Jag vill ha mer Europa, snarare än mindre. Jag vill ha ett EU som står för liberal demokrati, marknadsekonomi och globalisering.
Att Alexander Stubb länge siktat på en toppost i EU är ingen hemlighet. Han har arbetat i kommissionen, suttit i EU-parlamentet och är nu en av vice-cheferna i Europeiska Investeringsbanken. Och när hans företrädare som Finlands statsminister Jyrki Katainen meddelat att han inte vill bli omvald till EU-kommissionen är det många som ansett att fältet ligger fritt för Stubb som efterträdare.
Men det är ändå överraskande att Stubb väljer att ge sig in i dragkampen om att bli EPP:s Spitzenkandidat. Den kampanjen såg ut att ha förlorat sin lyster med Angela Merkels märkliga lansering av Manfred Weber, följt av att liberala ALDE-gruppens ledare och tidigare Spitzenkandidat Guy Verhofstadt ifrågasatte hela systemet med toppkandidater i EU-valet.
Angela Merkel klargjorde vid nomineringen av Manfred Weber att det inte alls var säkert att han skulle få posten som kommissionsordförande även om EPP blir största parti i EU-parlamentsvalet nästa år. Vid EU-toppmötet i mars var hon också med och tog avstånd från Spitzenkandidat-modellen.
Med nomineringen av Weber, som skulle bli den mest oerfarne politiker hittills i ledningen för EU-kommissionen, såg Angela Merkel ut att försöka desavouera hela toppkandidatmodellen för att åter ge EU-ledarna makt över tillsättningen.
Den mest utpekade efterträdaren till Juncker – Brexitförhandlaren Michel Barnier – anmälde i förra veckan att han inte kandiderar. Barnier ställde upp mot Jean-Claude Juncker på EPP-kongressen inför EU-valet 2014 och har sedan dess stärkt sin position i de svåra förhandlingarna med UK. I brevet till EPP-ledningen hänvisar Barnier till att han vill avsluta Brexitförhandlingarna först, men klargör samtidigt att han är beredd att ställa upp på EU-uppdrag senare. En blinkning till EU-ledarna att han är tillgänglig när valen till toppjobben ska göras efter EU-valet.
När Alexander Stubb nu ändå lanserar sin kandidatur utnämner han sig till ”underdog”. Han räknar troligen inte med att vinna över Manfred Weber på EPP-kongressen i november. Med sina uttalanden mot Viktor Orban och sin kategorisering av sig själv som ”liberal internationalist” får han flera av de stora partierna att resa ragg, som Silvio Berlusconis Forza Italia, franska Les Republicains liksom de östeuropeiska partierna. Samtidigt som de tyska kristdemokraterna lär stötta ”sin” kandidat.
Moderaternas Gunnar Hökmark visade sitt stöd genom att sitta på podiet tillsammans med Stubb. Men det räcker inte med stöd från partierna i Norden och troligen Benelux och Spanien för att vinna över Weber.
Alexander Stubb vill snarare lansera sig som kandidat i huvudstriden om EU:s framtid, där skiljelinjen går mellan ”illiberal demokrati” à la Viktor Orban och ett EU som fortsatt står upp för de grundläggande demokratiska kraven. Stubb retar säkerligen gallfeber på EPP-ledningen när han i FT-intervjun kallar Frankrikes president Emmanuel Macron för ”en av oss”.
Mr Stubb said the French president, who wants to create a rival pan-EU centrist group, was an ally in European parliamentary elections that would pit pro-EU liberals against Eurosceptic nativists. “Just because he is not the EPP, does not mean that he is not one of us,” said Mr Stubb. “If it’s between Macron and [Italian deputy prime minister Matteo] Salvini, put me right in the Macron camp.”
Emmanuel Macrons ambition är att splittra de nuvarande partigrupperna i EU-parlamentet för att skapa en tydligt EU-positiv grupp mot de nationalistiska EU-skeptiska grupperingarna. Alexander Stubb ser ut att anmäla sig som en ledande aktör i den striden.