Franska högern spricker när Juppé säger Nej tack till att ersätta Fillon som presidentkandidat

Först havererade Socialistpartiet i upptakten till franska presidentvalet. Och nu är samma sak på väg att drabba det stora högerpartiet, Les Republicains. Francois Fillons vägran att kliva av trots bedrägeriutredning och hans skarpa högersväng gör att ledande högerpolitiker vänder honom ryggen och vägrar rösta på honom. Det franska partisystemet ser ut att gå mot en totalrenovering.

Francois Fillon lyckades inte samla de hundratusentals sympatisörer som han hoppats på till Trocadero i Paris på söndagen. Hans stab hävdade att det var 200 000 på mötet, medan utomstående påpekade att max 35 000 får plats på det torg där alla deltagare stod.

Men Fillon meddelade ändå i fransk tv på söndagskvällen att han vägrar kliva av som högerpartiets presidentkandidat, och poängterade att ingen kan tvinga honom eftersom han vann partiets primärval överlägset.

Hundratals ledande högerpolitiker har uppmanat Fillon att hoppa av efter att åklagarmyndigheten gjort bedömningen att misstankarna om bedrägeri är så allvarliga att den tillsatt en undersökningsdomare och gjort husrannsakan i hans hem. Fillon har svarat med att anklaga åklagaren för ”politiskt mord” och att hela polisutredningen är en komplott av Socialistregeringen.

Alain Juppé vägrar försöka rädda Les Republicains. När han på måndagen föregick partiledningens möte med sitt slutgiltiga besked om att han inte är beredd att ställa upp gick han också till attack mot Fillon.

– Den oumbärliga förutsättningen för framgång i presidentvalet är största möjliga samling av högern o centern. I dag har en del av centern, som vissa har hårt stigmatiserat, lämnat oss. Som manifestationen vid Trocadero i går visade har kärnan av sympatisörer o medlemmar i Republikanerna radikaliserats, sade Juppé.

– Fillon hade en boulevard framför sig, men brottsutredningen och hans försvar, som att hävda att han är utsatt för en komplott och politiskt mord, har fört honom in i en återvändsgränd.

Juppé menade att det är för sent att ena partiet; om Fillon kliver av skulle det ”lämna ärr”.

Fillon fördes fram till segern i primärvalet av en en rörelse långt ut på högerkanten med förgreningar i den katolska kyrkan. Och när ledande centerpolitiker som Francois Bayrou allierat sig med den tidigare S-ministern Emmanuel Macron framstår Fillon ännu mer som en kandidat långt ut på högerkanten.

Den tidigare premiär- och utrikesministern Dominique Villepin vred om kniven ytterligare i Fillon när han direkt efter Juppés presskonferens meddelade att han vägrar rösta på Francois Fillon.

– Från det ögonblick då Fillon ifrågasatte vårt lands institutioner (anklagelserna mot åklagarmyndigheten) upphörde han att vara en möjlig kandidat för mig på den politiska spelplanen. Han förlorade på en gång den trovärdighet och den värdighet som krävs av varje kandidat som vill utöva presidentämbetet, sade Villepin.

Dominque Villepin svarade inte direkt på frågan om han kommer att rösta på Macron, men han sade att Emmanuel Macron är en vän och en ”sann republikan”.

«Emmanuel Macron est quelqu’un que je connais bien, c’est quelqu’un pour qui j’ai de l’amitié, qui a un parcours audacieux, original, c’est un républicain».

Inom högerpartiet görs nu olika desperata försök att undvika den totalkrasch som det skulle innebära om partiets presidentkandidat inte går till andra omgången i presidentvalet. Det lanseras nya förslag med mer centerinriktade kandidater efter att Juppé definitivt sagt nej. Enligt de senaste opinionsmätningarna har Fillon halkat långt efter Marine Le Pen och Emmanuel Macron och riskerar att sjunka till samma nivå som de splittrade vänsterkandidaterna.

För Emmanuel Macron blev det en bra måndag, efter alla goda onsdagar han tidigare haft. Med Juppé som högerns presidentkandidat hade han fått hård konkurrens om mittenväljarna, som en opinionsmätning på söndagen visade.

Nu har Macron bara den stora uppgiften kvar att bygga en kampanjorganisation och skapa trovärdighet för att han kan fylla sin rörelse En Marche med dugliga politiker som kan leda Frankrike. Det är ännu långt kvar till valdagarna 23 april och 7 maj.

1 tanke på “Franska högern spricker när Juppé säger Nej tack till att ersätta Fillon som presidentkandidat”

Kommentarer är stängda.