Kort smekmånad för EUs flyktingplan

EU-planen att sända flyktingar till Turkiet har inte fungerat så enkelt som regeringscheferna hoppades
I måndags sändes 202 människor tillbaka, eskorterade av en polisman var.
Men först på fredagen kunde nästa båt avgå, då med 45 flyktingar ombord.

Däremellan kunde de franska (200 st) ,italienska (cirka 200) och holländska polismännen (17) som lånats ut till Grekland och Frontex rulla tummarna.
Så snart de inlåsta flyktingarna insåg att ryktet talade sant om retur till Turkiet, överflödade de grekiska representanter med asylansökningar.

10 000 asylansökningar drygt, sägs ha kommit in denna vecka vilket naturligt nog ställt till problem för grekiska myndigheter.
Det har inte gått så fort för övriga EU att få ner migrationstjänstemän på lån till Grekland så arbetsbördan blev för stor.

Human Rights Watch protesterar över att de inte släpps in i de låsta förläggningarna för att se hur människor har det. De misstänker att hanteringen av asylansökningarna inte går rätt till.
En ny grekisk lag stipulerar att det ska ta en vecka att behandla en asylansökan med ytterligare en vecka om personen överklagar. (I Sverige tar det cirka två år.)

Upprördheten bland människor som berörs har under tiden exploderat.
I den turkiska kuststaden Dikili dit flyktingarna sänts, har de boende demonstrerat och protester kommer även från östra Turkiet där flyktingläger byggs för de människor som EU skickar ut.
I Pireaus hotade en förtvivlad pappa att kasta sin baby på grekisk polis som kom för att tömma hamnen på campande flyktingar.
På Lesbos försökte en ung pakistanier att hänga sig i elstolpar.
Två män kastade sig i vattnet från båten som avgick på fredagförmiddagen.

Kanske blir det lugnare snart för påven väntas på besök till Lesbos.

I Italien har man för övrigt under årets första kvartal noterat 80 procent fler flyktingar, vilka kommer via Libyen. Fortsätter det i samma takt kan Italien i år vänta kring 200 000 flyktingar – vilket, om vi skulle kalkylera som Stefan Löfven gör när han i Europa berättar  om hur många flyktingar som nått Sverige – motsvarar 62 miljoner flyktingar i EU på ett år.
Men dessa har Turkiet inte lovat att emot.