Lyxen att välja eller välja bort Ukraina som EU-medlem

Ukraina vill absolut ha ett EU-medlemskap. EU ser enorma problem med det.
Men samtidigt på andra sidan Atlanten verkar USA vilja överge hela konflikten och då…

På plats i krigets Kiev, EUs utrikesministrar minus den polska och den ungerska

”Vi kan nog få några konkreta resultat,” sa utrikesminister Dmytro Kublev till pressen inför måndagens möte mellan EUs utrikesministermöte.
Vilket är lite lustigt att just han berättade för Kublev är visserligen utrikesminister men inte i något EU-land utan i Ukraina.

EU höll sitt första ministermöte någonsin utanför EU på måndagen, i Ukrainas huvudstad Kiev.*
”Och bara det är ett signal i sig,” kommenterade samme Kublev och det har han ju rätt i, citerad i Politicos nyhetsbrev måndag morgon.
På agendan står, fortsätter Kublev, beslutet att fylla på EUs fond för pengar som i dagsläget går rätt mycket enbart till ukrainskt försvar.
EU-medlemmen Ungern har visserligen lagt veto men Ukraina (!) har förhandlat om hur man kan lyfta det vetot.

EUs relationer med Ukraina blir tätare och tätare på alla sätt.
Inte bara får ukrainare fritt bosätta sig, arbeta och studera i Europa med rätt till socialt skyddsnät, inte bara är Ukrainas elnät uppkopplat till EUs, polis och tullare från EU-länder jobbar vid Ukrainas gränser och åklagare inne i landet (för att dokumentera krigsbrott) men handelshinder och tariffer mot Europa är bortkopplade och Ukrainas exportgods ges företräde på väg ut i världen.

Och tur är det. Ukrainas behov av EU har just ökat för USAs stöd är på väg att tyna bort.
De oförsonliga grälen mellan demokrater och republikaner i kongressen gjorde det häromdagen snubblande nära att hela den federala staten stängdes ned för att en budget inte kunde tas.
När budgeten trots allt i sista minuten klubbades igenom var det för att USAs utlovade stöd till Ukraina först hade plockats bort. Republikanerna framförallt, blir mer och mer motsträviga att hjälpa Ukraina.

Nato mötte president Zelenskyj med kalla handen i somras. Ukrainarna pressar därför nu på för att snabbt få bli riktiga EU-medlemmar.

Senare i veckan möts EUs stats- och regeringschefer för att diskutera just den saken – att släppa in nya medlemmar i EU.
Hur skulle EUs budget se ut om det stora, folkrika men fattiga jordbrukslandet Ukraina släpps in? En tredjedel av EUs kassa går till jordbruksstöd, en annan tredjedel till regionstöd för fattigaste land.

EUs största mottagare av stöd idag, Ungern och Polen, har redan vägrat ett nödlidande Ukraina i krig att skeppa spannmål förbi dem i rädsla för lågpriskonkurrens.
Vad säger de om att utsättas för ukrainsk bidrags-konkurrens?
Tja, varken Ungern eller Polen sände sin utrikesminister till Kiev så kanske det var signalen i sig.

Eller kanske löser parterna detta sinsemellan i en kohandel på samma sätt som Kiev och Budapest tycks lösa det vetot kring EUs försvarsbidrag, som Kublev nämnde.
(Kiev lovar sluta svartlista en viss väldigt ryss-anstucken ungersk bank om banken snyggar till verksamheten en smula.
På samma sätt förhandlade Polen och Ukraina problemen kring spannmålstransit i våras.

Låt mig understryka detta:
Polen och Ukraina förhandlade om EU-regler vilka som alla vet beslutas och ändras i Bryssel av samtliga MEDLEMSLÄNDER.

Hur gillar det nuvarande EU att både problemen och lösningarna på samma problem, förflyttas österut där det enda som övriga EU behöver bidra med är att betala vem som nu vann förhandlingarna?

Gilla eller inte gilla, vid horisonten skymtar just nu en utveckling som förändrar allt igen;
En fullt möjlig värld där USA har droppat Europa och våra europeiska problem med den aggressiva grannen Ryssland. USAs politiker har ju strypgrepp om varandra och struntar i vad som händer i världen eller ens i USA utanför Washington.
En ny republikansk president efter valet i november 2024 lär inte ha Ukraina högt på sin lista.
Utom för att sälja vapen.

Ryssland har redan flera gånger ”råkat” släppa granater över Nato-landet Rumänien, bland annat riktade mot silos med ukrainskt spannmål. Nato-landet Bulgariens handelsflotta blockeras i hemmahamnar av ryska fartyg.
Allt Nato har att säga om det, är att det var nog inte med avsikt.

EU kan plötsligt och mycket snart stå ensam kvar som försvarare av demokratin.

Ukraina råkar ha Europas bästa, mest erfarna och överlägset mest motiverade armé när det gäller att kriga mot Ryssland.
Vi kan snart vara där, när alla givna problem med ett ukrainskt EU-medlemskap, blir oviktiga inför detta faktum.

* Okej då, kanske inte helt första men ungefär. Det HAR hänt att t ex EUs finansministrar mötts akut liksom, i kanten på ett G20-möte eller så.
Definitivt första EU-mötet i ett krigförande land.