Portugalval: Partiledarna vädjar till covidsmittade gå och rösta

LISSABON. På valdagen i Portugal har partiledarna ett gemensamt budskap till väljarna: Gå och rösta även om du är covidsmittad. De är oroliga för ett lågt valdeltagande i ett land där normalt varannan väljare inte röstar.

Francisco Rodrigues dos Santos, ledare för konservativa CDS, Catarina Martins, ledare för vänsterpartiet Bloco de Esquerda, João Cotrim de Figueiredo, ledare för högerliberala IL och António Costa, ledare för socialdemokratiska PS och premiärminister, trädde fram inför tv-kamerorna utanför sina vallokaler och sade att de är oroliga för att många väljare som isolerat sig för att de testat positivt för covid inte vågar gå och rösta.

– Det är säkert för alla att gå och rösta, manade Costa.

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa höll ett lång tal i tv på lördagskvällen där han framförde samma budskap. Och han visade upp sig för tv-kamerorna på nytt på söndagen vid sin vallokal.

– Gå och rösta för att försvara demokratin mot populismen och för att planerna för att få igång ekonomin igen efter pandemin ska kunna förverkligas, manade presidenten. En outtalad varning för nya högerextrema Chega som fått snabbt ökat väljarstöd det senaste året.

Valmyndigheten har gett klartecken för att covidsmittade får komma till vallokalerna. Men de har sagt att det är obligatoriskt med munskydd för alla och uppmanat covidsjuka att välja tider då det normalt är få väljare, de sista timmarna innan de stänger.

Valdeltagandet sjönk till 48 procent i det senaste parlamentsvalet 2019. I det första demokratiska valet 1975 efter diktaturens fall röstade 91,7 procent av väljarna.

Med så lågt valdeltagande och ett jämnt läge mellan de politiska blocken kan valet avgöras av vilka väljargrupper som är mest motiverade att gå och rösta.

Vallokalerna stänger klockan 20 svensk tid.