Regeringskris i Nederländerna – ”Rutte V-regering” på skärpt flyktingpolitik och uppskjutna klimatlöften

Mark Rutte har överlevt som regeringschef ända sedan 2010. Han har klarat det genom att ofta byta åsikt och samarbetspartier.

Nu är det dags igen – Rutte har läst av opinionsmätningarna och driver fram ett sammanbrott för sin koalitionsregering för att med löften om skärpt flyktingpolitik och uppskjutna klimatåtgärder kunna komma ut som segrare i ännu ett val.

Ibland har Rutte bildat regering med stöd av islamfientlige Geert Wilders, ibland med socialdemokrater och socialliberaler.

Efter det senaste valet 2021 fick han göra en vänstersväng för att efter tio månaders förhandlingar kunna bilda ”Rutte IV-regeringen” – med löften om stora offentliga investeringar, med satsningar på klimat, bostäder och välfärd efter valframgångar för socialliberala D66.

Men sedan dess har opinionsvindarna svängt. Regeringens försök att genomdriva domstolsbeslut om halverade utsläpp av kväve från bondgårdarnas koskit ledde till massiva demonstrationer och chockresultat i vårens regionalval. Samtidigt som inflödet av migranter ökar till 2015 års nivåer.

Nybildade nationalkonservativa partiet BBB, BoerBurgerBeweging (Bönder-medborgare rörelsen), blev landets största parti i valen i mars. Partiet hade lierat sig med högerextrema partier med en anti-EU, anti-migration och förbud mot burka-linje och vann röster även från högerextrema partier.

De holländska böndernas våldsamma protester mot domstolsbeslutet 2019 har också blivit en del i det internationella kulturkriget. Bönderna har fått stöd från Donald Trump, Marine Le Pen och polska nationalistregeringen. Konspirationssajter driver tesen att domstolarna och regeringen vill tvinga fram nedläggningar av jordbruken för att kunna få plats med fler migranter.

”As conspiracy-driven Telegram groups, right-wing commentators and some lawmakers would baselessly put it, Dutch farms are being shut down to make space for asylum-seekers.”

Rutte IV-regeringens försök efter regionalvalen att få till stånd en uppgörelse med bondeorganisationerna om frivillig nedläggning av jordbruk med stora statliga ersättningar havererade i förra månaden.

Samtidigt har pressen på Mark Rutte från högerfalangen i hans eget parti, högerliberala VVD, ökat att regeringen måste stoppa ökningen av migranter.

Rutte deltog överraskande i en EU-delgation till Tunisien för att försöka få president Kais Saied att mot miljardbidrag stoppa migrantbåtarna över Medelhavet och ta emot migranter som skickas tillbaka från EU-länderna. Samtidigt har han krävt stöd i koalitionsregeringen för en ännu hårdare regler för flyktingar.

När socialliberala D66 och kristna unionen, ChristenUnie, gick emot förslaget om att barnen till flyktingar som fått tillfälligt uppehållstillstånd inte skulle få återförenas med sina föräldrar förrän efter två år valde Mark Rutte i fredags överraskande att ställa kabinettsfråga. Den normalt kompromissökande Rutte krävde omröstning i koaltionsregeringen och förklarade därefter att koalitionsregeringen är körd.

Throughout the week, party leaders and ministers have had late night talks to try to thrash out a policy and on Thursday the situation seemed more positive. But Pieter Heerma, head of the ChristenUnie, said that Rutte’s position was suddenly “bordering on reckless politics” and Jan Paternotte, head of liberal democratic D66, said Rutte was the one who pulled the plug.

Oppositionen anklagade Mark Rutte för att ha drivit fram regeringskrisen när det kunde ge honom bra opinionsläge:

“Rutte chose for his own interests…calling an election at a potentially more favourable time in the polls”, sade socialdemokraternas Attje Kuiken.

Nyvalet kan enligt valmyndigheten inte hållas förrän i november och tills dess kommer Rutte att leda en övergångsregering som inte kan fatta några viktiga beslut.

Det gör att planerna på regeringsbeslut om nedläggning av jordbruk skjuts upp på obestämd tid och att domstolarnas krav på att det ska vara genomfört till 2030 inte går att förverkliga. Likaså läggs regeringens planer på en lag om att kommuner ska åläggas ordna boende åt asylsökande på is.

Mark Rutte hoppas kunna bilda en ”Rutte V-regering” på att köra en valrörelse där han lovar skärpta åtgärder för att stoppa flyktingar. Rutte kan peka på att han röstat emot EU-kommissionens lagförslag om naturrestaurering och lova skjuta upp planerna på snabba nedskärningar av jordbruk och mängden koskit.

I opinionsmätningarna har de andra regeringspartierna, framför allt D66 och kristdemokratiska CDA tappat stort sedan parlamentvalet 2021. Nybildade BBB är största parti i de flesta mätningarna, men i några leder Ruttes VVD.

Mark Rutte kan hoppas att BoerBurgerBeweging, som ännu inte klarat ut förhandlingarna om styret på regional nivå, ska ha problem att genomföra en framgångsrik parlamentskampanj med en nationell valplattform.

Men BBB:s ledare Caroline van der Plas hävdar att partiet är redo för en ny valrörelse:

-Alla banderoller står kvar i ladorna. Det är bara att rulla ut dem och ställa upp dem på åkrarna igen. Från den ena kampanjen till nästa.

2 tankar på “Regeringskris i Nederländerna – ”Rutte V-regering” på skärpt flyktingpolitik och uppskjutna klimatlöften”

  1. Blir det någonting av EU-Tunisien avtalet ? Eller är det kört ?

    …..och hur finansierar ni er hemsida ?

    1. Det pågår förhandlingar men nye diktatorn verkar inte så väldigt kompromissvillig. Frågan är om EU verkligen kan förmå sig att ge honom miljarder utan garanterade motprestationer.
      Vi bär själva kostnaderna med hemsidan.

Kommentarer är stängda.