EU:s verkliga ”migrationspakt” – miljardgåvor för att få skicka migranter till Afrika

”Tre vise män” – nej, men tre EU-höjdare som förde med sig löften om dyrbara gåvor till Tunisiens diktator Kais Saied i utbyte mot att EU får skicka tillbaka tiotusentals migranter. Det är priset för att kunna stoppa migrationsvågen över Medelhavet när EU-regeringarna inte är beredda att gå med på en ”migrationspakt” där medlemsländerna tar solidariskt ansvar.

Italiens högerregering gick i sista stund överrraskande med på migrationsuppgörelsen i förra veckan. Trots att alla Italiens krav på solidarisk omfördelning till stöd för de mest utsatta länderna hade strukits.

Men på söndagen blev det klart vad premiärminister Gioriga Meloni fått i ersättning av övriga EU. Hon kunde resa till Tunis för andra gången på en vecka och nu hade Meloni med sig EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Ursula von der Leyen hade med sig en lång presentlista med miljardgåvor som Tunisien kan få mot att gå med på att stoppa flyktingbåtarna och ta tillbaka de tiotusentals migranter som inte får asyl.

+ 900 miljoner euro i snabbt utbetalat finansiellt stöd, som kan utökas med ytterligare 150 miljoner när ett avtal är på plats.

+ 150 miljoner euro i investeringar tillsammans med Europeiska investeringsbanken, bl a till digitaliseringar. Plus ett nytt handelsavtal som ökar Tunisiens exportmöjligheter.

+ 300 miljoner euro till en elkabel som kan öppna för elexport till Europa. Ett investeringsforum i höst för att få fram privata investeringar till vätgassatsningar i Tunisien.

+ 100 miljoner euro per år till att stärka Tunisiens gränsskydd och till att ta emot migranter som sänds tillbaka. Migrationskommissionär Ylva Johansson har redan inlett förhandlingar om insatser av Europol och Eurojust i Tunisien.

+ 10 miljoner euro till Erasmus+ som ska ge tunisiska studenter möjlighet att studera i EU.

+ EU-Tunisien-toppmötena ska återupptas, med start redan i höst.

”We are here as Team Europe. We want to mark an important milestone in the relationship between Tunisia and the European Union”, deklarerade von der Leyen.

EU-kommissionens erbjudande ska tas upp på EU-toppmötet i slutet av månaden om president Kais Saied är beredd att på med på villkoren.

Den tunisiska ekonomin är nära ekonomisk bankrutt och kreditvärderingsinstitutet Fitch har nedvärderat landet från ”CCC+” till ”CCC-” efter att förhandingarna med Internationella valutafonden om ett lån på när 2 miljarder euro gått i stå. President Saied har sagt nej till IMF:s villkor om bantning av den stora administrativa statsapparaten och bränsle- och mjölsubventioner. Han är orolig för ett folkligt uppror mot att hans auktoritära regim inte kunnat genomföra de ekonomiska förbättringar som han lovade när parlamentet upplöstes och presidentmakten stärktes.

Italiens regering har utlovat ett akut lån på 700 miljoner euro till Tunisien för att hålla sjukvården under armarna. Och EU-höjdarna räcker också ut en hjälpande hand till president Saied för att landet ska få klartecken för IMF-lånet. Premiärminister Meloni fick löften om stöd från en av IMF:s största finansiärer Tyskland när förbundskansler Olaf Scholz kom till Rom i förra veckan.

IMF:s förhandlare har nu bytt fot och säger att man är nära en uppgörelse med Tunisien.

“We needed to ensure that there is enough financing for the program, Jihad Azour, the IMF’s director said. The good news is we are almost there.”

EU-höjdarnas i all hast planerade resa till Tunis visar hur akut det är regeringarna att kunna visa upp att de tar till krafttag för att stoppa växande migrationsströmmar. Den migrationspakt som EU-regeringarna förhandlat fram med Sverige som EU-ordförande innefattar bara ”frivillig solidaritet” mellan medlemsländerna och två av länderna, Polen och Ungern, har redan kategoriskt vägrat att göra något som helst för att stödja andra länder som får ta emot många migranter.

Tunisiens president Saied blir därför en livlina för att stoppa en flyktingström precis som uppgörelsen med Turkiets Erdogan 2015 för att stoppa miljontals syriska flyktingar.

Ursula von der Leyen klargjorde att EU-erbjudandet om stöd innefattar att Tunisien både ska öka insatserna för att stoppa flyktingbåtarna och att ta emot migranter som sänds tillbaka från EU.

”EU will provide EUR 100 million to Tunisia for border management, but also search and rescue, anti-smuggling and return.”

I EU:s nya migrationspakt fick italienska regeringen med en ”sista minuten-eftergift” om att slippa försöka skicka tillbaka asylsökande som fått nej till flyktingens ursprungsland, där det kan pågå ett krig, i stället kunna skicka dem till senaste transitland – en öppning för att ”bli av med” de flesta migranter snabbt. Och eftersom huvuddelen av de drygt 50 000 migranter som anlänt till Italien hittills i år kom i båtar från Tunisien är ett avtal om återtagande av stor vikt.

Mark Rutte är också under hård press inrikespolitiskt tryck på grund av ett kraftigt ökat antal migranter. Även han är beredd att betala för ett avtal med Tunsien.

EU-höjdarna avvisar kritiken från migrantorganisationer med att uppgörelsen kommer att leva upp till kraven på mänskliga rättigheter.

”The objective is to support a holistic migration policy rooted in the respect of human rights”, deklarerade Ursula von der Leyen.