Sverigedemokraterna trappar upp kulturkriget – mot både invandrarna och Wallenberg

Sverigedemokraterna tappar väljare trots att den politiska debatten handlar om två av deras favoritfrågor – brottsligheten och klimatet. SD-ledningens reaktion blir att trappa upp kulturkriget – och gå till storms både mot ”islamister” och mot näringslivets höjdare Jacob Wallenberg.

I Finland ökar stödet för Sannfinländarna inför valet på söndag, medan SD backat med över 3 procentenheter sedan valet i fjol trots att båda partierna kör med i stort sett samma högerpopulistiska strategi.

SD borde ha guldläge i politiken. Partiets väljare har fått se hur deras röster gav partiet makt över regeringspolitiken genom det 62-sidiga Tidöavtalet. Partiets ledare får stå sida vid sida med ministrar i tv-sändningarna och presentera nya regeringsutspel. Senast i dag med finansminister Elisabeth Svantesson tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson.

Partiledningen verkar ha grunnat på problemet några månader. Så länge att det blir tv-program med frågan ”Var är Jimmie?”.

SD-ledningens slutsats om hur de ska vinna tillbaka väljarna är att det krävs desperata åtgärder. Som vi börjar se nu:

+ Partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof relanserar konspirationsteorin om att det pågår en islamisering i Sverige och att svenskarna är på väg att ”bli en minoritet i sitt eget land”. På bästa sändningstid i SVT.

+ Partiets ekonomiskpolitisk talesperson Oscar Sjöstedt trappar upp partiets motstånd mot Sveriges klimatpolitik och vill  ”plocka bort” de vindkraftverk som redan finns.

Senast Sverigedemokraterna försökte skrämma väljarna för det muslimska hotet var 2009 och Jimmie Åkesson som gick i spetsen. I Aftonbladet var rubriken:

Många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet om några decennier”, hävdade Åkesson.

Men idégivaren till anti-islamkampanjen, internationelle sekreteraren Kent Ekeroth, hamnade snart i onåd. Och några år senare tar Jimmie Åkesson avstånd från att likställa islam med islamism i en intern mejlväxling i partiledningen med bland andra Richard Jomshof och Björn Söder som Aftonbladet avslöjat:

Men när Richard Jomshof nu tar upp hoten från muslimerna igen tar Jimmie Åkesson inte avstånd från hans utspel. Till SVT säger Åkesson:

”Svenskarna har blivit en allt mindre del av befolkningen. Det sker en demografisk förändring. Det har redan fått allvarliga konsekvenser.”

SD-ledningens utspel har internationella förebilder. Som USA:s förre president Donald Trump med sitt krav att förbjuda muslimers tillträde till USA.

Richard Jomshof krävde också i tv-debatten:

– Det mångkulturella samhället har misslyckats och måste nedmonteras. Vi måste få en majoritetsberättelse som alla kan enas om oavsett bakgrund. De som vägrar anpassa sig ska skickas hem.

SD-utspelet mot vindkraften är en logisk följd av att partiet avvisar de klimatpolitiska mål som riksdagen ställt sig bakom. Partiledningen har avläst att det finns lokalt motstånd mot vindkraftparker på många håll i landet och vill visa att SD står på det missnöjdas sida, en taktik som gett stora opinionsframgångar tidigare.

Men när Oscar Sjöstedt nu går till storms mot all vindkraft tar han också strid mot svensk industri och dess kraftigt ökade elbehov de närmaste åren. Svenskt Näringslivs höjdare, ordföranden Jacob Wallenberg och vd Jan-Olof Jacke är tydliga i sina krav på regeringen:

”Vi bedömer att vindkraften kommer att stå för det största tillskottet av ny elproduktion de närmaste åren. Men investeringarna bromsar nu in. Det blir allt svårare att få acceptans för ny produktion och tillståndsprocesserna tar för lång tid. Detta måste lösas om vi ska kunna utnyttja vindkraftens potential i Sverige.”

Näringslivstopparnas krav var tillräckliga för att få KD-ledaren Ebba Busch att backa från sin valkampanj mot vindkraften som ”oändliga stålskogar” för att som energiminister mana till ”Mer vindkraft överallt”.

Men SD:s Oscar Sjöstedt följer i fotspåren av internationella högerpopulister som struntar i näringslivets krav. Som Boris Johnsons ”fuck business” när han kampanjade för Brexit trots företagens varningar. Som Donald Trump när han hävdade att vindkraftverken dödar mängder av örnar, orsakar cancer och därför krävde stoppat statligt stöd.

Oscar Sjöstedt ber inte näringslivsdirektörer dra åt helvete som Boris Johnson, men närapå:

”De kanske har sitt perspektiv när det gäller elproduktion som ska försörja företagen. De kanske inte bryr sig om att den fina skogspromenaden blir en ful skogspromenad.”

Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Centerpartiets Muharrem Demirok var snabbt ute och krävde att statsminiser Ulf Kristersson skulle ta avstånd från SD-utspelet. Och ett par timmar senare kom Kristersson med ett besked om att regeringen är för utbyggnad av vindkraft, om än med en brasklapp: ”där den passar och fungerar”.

-Vi kommer samla ett mycket brett stöd för att bygga ny kärnkraft och för att bygga ny vindkraft där den passar och fungerar.

Och SD-ledaren Jimmie Åkesson talar om ”begränsat mer vindkraft”.

När SD-ledningen nu trappar upp retoriken kanske det inte leder till några omedelbara regeringsbeslut. Men Sjöstedts utspel mot vindkraften riskerar leda till att lokalpolitiker runt om i landet stoppar vindkraftsprojekt. Kampen mot vindkraftverken är en del i kulturkriget mot klimatkrisen.

Richard Jomshofs och Jimmie Åkessons konspirationsteorier om att ”svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land” underblåser kulturkriget mot invandrarna. Där regeringens och SD:s besked om folkräkning i dag också är en signal om att en mängd farliga invandrare döljer sig bakom lägenhetsdörrarna.