Twittervideo på våldtäkt – När extremhögern ska ta makten i Italien och Sverige

Giorgia Meloni försäkrar att hon inte är fascist numera utan en god demokrat och att stormakten Italien inte ska lämna EU eller Nato om hon blir premiärminister. Men i valrörelsen avslöjas ändå hennes människosyn när hon lägger ut en video på Twitter av en afrikansk migrant som våldtar en kvinna.

Inom några veckor kan broderpartierna Sverigedemokraterna och Melonis Italiens bröder komma till makten i Sverige och Italien.

– En kram till den här kvinnan. Jag ska göra allt för att göra gatorna trygga, kommenterade Meloni på Twitter.

Meloni anklagades av andra partier för att exploatera offret för att vinna röster och Twitter tog så småningom bort videon. Men Melonis budskap om att migranter är ett hot mot Italien och hennes lösning med en militär blockad mot Afrika har gått fram.

De tre högerpartierna som bildat en allians inför nyvalet i Italien den 25 september ser ut att gå mot en storseger med Italiens bröder som särklassigt största parti med 24 procent. De två andra högerledarna, Silvio Berlusconi och Matteo Salvini, har skrivit under på att största parti tillsätter premiärministerposten.

Mitten-vänsterpartierna är splittrade och ser därför ut att förlora nästan samtliga enmansvalkretsar till högeralliansen, som kan få en 60-procentig majoritet i parlamentet.

Sverigedemokraterna och Italiens bröder ingår i samma partigrupp, ECR, i EU-parlamentet. Giorgia Meloni är ordförande för ECR sedan 2020. SD:s Charlie Weimers är vice ordförande. Även Polens regeringsparti PiS och högerextrema Vox i Spanien ingår i gruppen.

I Sverige leder också högeralliansen i flera opinionsmätningar och Sverigedemokraterna är dess klart största parti, 4,5 procentenhet större än Moderaterna, enligt SVT/Novus.

SD:s Jimmie Åkesson kräver inte att få bli statsminister, men partiets krav på stort inflytande över högeralliansens regeringspolitik växer ju närmare valet kommer.

Sverigedemokraterna och Italiens bröder har också sitt nazistiska/fascistiska förflutna gemensamt. Även om Jimmie Åkesson hävdar att det var före hans tid i partiet.

Expressen publicerar i dag bilder på en SD-politiker som marscherar med nazistiska NMR. Researchföretaget Acta Publica publicerar en lista på nära 300 valkandidater med kopplingar till nazism och högerextremism, de flesta på SD:s valsedlar.

Giorgia Meloni har inte försökt ta avstånd från partiets fascistiska förflutna. 1996 förklarade hon för en fransk tv-kanal att ”Mussolini var en bra politiker, allt han gjorde var för Italiens bästa”.

I dag säger Meloni att partiet inte har något med fascism att göra längre. Men partisymbolen har fortfarande facklan som anspelar på den fackla som brinner på Benito Mussolinis grav och är en symbol för italiensk nyfasciscm. Melonis motto “Jag är kvinna, jag är mor, jag är kristen” är en blinkning till partiets kärna som känner igen fascismens: ”Dio, Patria, Famiglia”.

Melonis parti har också kandidater med ett brunt förflutet. Galeazzo Bignami är känd för att ha paraderat i naziunform och deltagit i flera nyfascistiska organisationer.

Den avgående premiärministern Mario Draghi, som tvingas avgå efter 17 månader, manade i ett tal häromdagen väljare att gå till valurnorna och sade att de har landets framtid i sina händer. Han varnade den kommande regeringen för att ändra politisk inriktning och riskera Italiens internationella trovärdighet.

Giorgia Meloni har redan talat om att hennes regering kommer att göra förändringar i den ekonomiska plan som godkänts av övriga EU-länder och som ska ge landet 200 miljarder euro från EU:s återhämtningsfond.

”Reformplanen är ett lackmustest för Italiens trovärdighet”, varnade Draghi.

Meloni vill använda EU-pengarna till stora skattesänkningar, skatteamnesti och höjda pensioner för sammanlagt 80 miljarder euro. Nästa italienska regering riskerar att hamna i sällskap med Polen och Ungern i dragkampen med EU om kraven för att få del av miljardstöden till ekonomisk återhämtning.

Samtidigt rapporterar Financial Times att internationella finanshajar laddar upp för att gå till attack mot Italien: Hedge funds build biggest bet against Italian debt since 2008.

Betting against Italian debt has previously been a highly lucrative trade for hedge funds because of long-running political uncertainty and fears over the €2.3tn in government bonds that the country has outstanding.

Räntorna på italienska statspapper har redan stigit kraftigt jämfört med tyska när finansmarknadens aktörer spekulerar i följderna av politiskt kaos och ekonomisk kris när gaspriserna rusar i höjden inför vintern.

Europeiska Centralbankens chef Christine Lagarde har likt sin företrädare Mario Draghi lovat att stödja euroländer som oförtjänt hamnar i kris när banken höjer styrräntan i höst. Men frågan är hur långt ECB är berett att stå emot finanshajarnas spekulationer för att rädda Italien undan en statsbankrutt den här gången.

När extremhögern kan komma till makten i både Italien och Sverige väntar dramatiska tider.