Von der Leyen kör över alla – stöttar polska regimen

Polen ska få sina miljarder trots att landet kränker rättsstaten.
Ursula von der Leyen kör över sina egna kommissionärer för att stötta den polska regimen.

EU-pengar? Inga problem, jag fixar


Så snart kommissionsmötet var över störtade von der Leyen iväg till Warsawa med den goda nyheten.
Polen ska få sina 36 miljarder euro av EU trots att man inrättat en regim som skor sig på EU-bidrag, köper politiskt stöd, nekar oberoende domare att agera och kränker medborgerliga rättigheter.

Hennes två tyngsta kommissionärer – danska Margrethe Vestager och holländske Franz Timmermans argumenterade och röstade nej till detta beslut.
Von der Leyens samtliga tre kommissionärer med direkt ansvar för rättsliga och rättighetsfrågor protesterade också.
Vera Jourova med ansvar för rättsstaten och Ylva Johansson med ansvar för rättsliga och polisiära frågor anmälde skriftligen sitt motstånd (de var inte närvarande).
Det gjorde också justitie-kommissionären Didier Reynders, som gick ut offentligt med sina allvarliga bekymmer.

Von der Leyen viftade bort alla invändningar med att Polen kommer behöva visa upp att man bättrat sig innan pengarna betalas ut.
Men Von der Leyen har redan accepterat som tillräckligt högst tvivelaktiga ”förbättringar” som att den illegala disciplinnämnden (vilken används för att skrämma domare till att besluta som regeringen vill) ersätts med något liknande under ett annat namn.

Att Polen inte betalar de dagsböter man har ålagts eftersom man fortsätter med lagöverträdelser man dömts för i EU-domstolen, avskräcker inte heller von der Leyen.
Den polska regimen erkänner ännu inte EU-domstolens rätt att fatta beslut som rör Polen.
Och chansningen att strunta i böterna gick ju hem. Även om Polen skulle betala de 100 miljoner euro dagligen det handlar om, så har man råd nu när man får 36 miljarder euro av EU.

På presskonferensen i Warsawa med Ursula von der Leyen som generös givare vid sin sida, strödde premiärminister Morawiecki salt i såren:
”Polen kommer förstås inte godkänna anarki i rättssystemet för det är ett suveränt beslut för varje enskilt EU-land att göra sitt system så effektivt som möjligt.”

Så vad sysslar egentligen Ursula von der Leyen med, ordförande för den EU-institution som är skyldig enligt fördraget att försvara efterlevnaden av regler?

Hon känner naturligtvis väl till att enstaka reformer – även om PiS-regimen skulle genomföra några – inte löser problemet.
Problemet är att PiS har iscensatt ett mångårigt och mångsidigt angrepp på rättsstaten för att cementera makten i sina egna händer. EU-bidragen är smörjmedlet som finansierar köpt lojalitet.
Detta är oerhört svårt att komma åt för övriga EU – därav försöket att frysa EUs ofrivilliga finansiering av den obevekliga maktkuppen.

Von der Leyens ursäkt är att Polen har gjort enormt mycket för ukrainska flyktingar.
Minst tre miljoner ukrainare har passerat över gränsen in i Polen. Minst en miljon har visserligen vänt tillbaka, många har fortsatt vidare till andra länder och EU ersätter för kostnaderna (17 miljarder euro har avsatts för flyktingmottagande av ukrainare och där får Polen naturligtvis lejonparten).
Men det kvarstår att väldigt många har kommit till Polen och har generöst tagits emot av det polska folket.

Flyktingarna kan naturligtvis ändå inte användas som skäl för ett EU-land att inte respektera lag och rätt.
Då har Ursula von der Leyen inte förstått EU-fördraget alls.

Von der Leyen har sedan länge attackerats hårt för att hon varit för mjuk mot både Ungern och Polen.
När EUs återhämtningsfond skapades 2020, var det på villkoret att inga pengar skulle betalas ut till ett land som kränker rättsstaten.
Trots att den förordningen varit i kraft sedan januari 2020, valde von der Leyen i det längsta att inte agera.
Först i slutet av april 2022 gick hon ut offentligt med att Ungern och Polen inte kvalificerar sig som mottagare av pengarna.
Och nu har hon alltså backat över Polen.

I maj lyckades Ungerns premiärminister Victor Orban med en egen PR-kupp efter att ha vägrat tillåta EU bojkotta rysk olja. Von der Leyen reste till Budapest för att förhandla eftergifter med honom – vad skulle han ha för att backa?
Bildberättelsen gick rakt in i Orbans propagandamaskin.

Vad vill du ha, Victor?


Von der Leyens obegripliga eftergivenhet mot Ungern och Polen har förut förklarats med att hon följde sin mentor Angela Merkel i vått och torrt. Merkel har alltid ingripit för att rädda Ungern och Polen undan konsekvenser för sitt handlande.

Ska von der Leyens agerande denna gång, under öppna protester från hennes egna kommissionärer, tolkas som att Tyskland under förbundskansler Olaf Scholz fortsätter med den tyska traditionen att skydda sina grannar och affärspartners i öst?

Hur hennes försvar lyder, får vi snart höra mer om eftersom Europaparlamentet tänker begära svar i en debatt i Strasbourg nästa vecka.

Därefter ska EU-ländernas ministrar godkänna hennes beslut. Det krävs bara kvalificerad majoritet och Tyskland är ett säkert ja.