Ett illa valt tillfälle ge Polen och Ungern EU-pengar


Polens regerande parti förhalar en maktövergång till valvinnaren. Ungerns Orban hindrar EU ge Ukraina mer stöd.
Och Ursula von der Leyen tycker tiden är rätt att åter betala ut EU-stöd till dessa länder.

Så vad ser hon i polske premiärministern Morawiecki?


I mitten av oktober vann den polska oppositionen valet till parlamentet. De tre samarbetande partierna fick 248 stolar mot regerande högernationalisterna PiS 194 stolar.
Fortfarande har president Duda (PiS-politiker) gett oppositionsledare Donald Tusk i uppdrag att bilda regering. Däremot har han a) bett PiS-ledaren Morawiecki att bilda regering och b) bjudit in de tre oppositionspartierna till att bilda koalition med PiS.
Det blev blankt nej från alla tre. President Duda kan dra ut på eländet innan han tvingas överlämna makten till valets vinnare men han kan inte med lagliga medel göra mer än så.

Nu har ju PiS som bekant gjort så stora ingrepp i Polens rättsväsende, att EU-domstolen har förklarat hela soppan illegal. Så Polen har inte fått sina EU-bidrag utbetalda, pga respekterar inte rättsstaten.
EU-kommissionen har satt upp tre milstolpar som ska genomföras innan det blir några EU-pengar.

Fast… i veckan beslöt Von der Leyen-kommissionen att betala ut nära 5 miljarder euro till Polen.


I Ungern har premiärminister Orban dragit igång en affischkampanj med en bild av en barsk kommissionsordförande von der Leyen, bisarrt nog med George Soros arvtagare Alex bakom sin rygg. Texten lyder ”Låt oss inte dansa efter deras pipa.”

Affischerna kommer samtidigt som ett frågeformulär delas ut till alla hushåll.
”EU vill upprätta flykting-ghetton i Ungern, tycker du att det ska tillåtas?” lyder en fråga.
En annan lyder:
”EU vill ge miljarder till Ukraina men nekar Ungern våra pengar, tycker du det är rätt?”

På EUs december-toppmöte hoppas EU-länderna att kunna klubba ett stort stödpaket till Ukraina. Men Ungerns premiärminister har i förväg meddelat att han tänker stoppa detta med sitt veto.
Om inte han får EU-stöd till Ungern, alltså.
Victor Orban vill ha de många miljarder som landet har tilldelats i EU-stöd men som inte har utbetalats eftersom Ungern inte respekterar rättsstaten.
Det finns 27 ”milstolpar” att klara av, innan några pengar kommer till Orban.

Fast… på torsdagen beslöt EU-kommissionen att betala ut till Ungern en knapp miljard euro.

Man kan ju undra varför Von der Leyen-kommissionen tycker att tidpunkten är lämplig att stötta regeringen PiS och regeringen Orban.
”Vi följer bara reglerna,” försvarar sig VDLs talesperson i Bryssel.
Men det är nog lite mer än så.

Det är möjligt att betala ut förskott från t ex RePowerEU-fonden utan att mottagarna måste respektera rättsstaten. Så långt följer kommissionen reglerna.
Pengar från själva fonden kan Polen och Ungern däremot inte få, det skulle kräva att de faktiskt respekterar EUs fördrag.

Här har vi en lapsus i ett invecklat regelverk, alltså. Men istället för att betrakta motstridigheten så, väljer alltså VDL-kommissionen att visa generositet mot två länder som varken respekterar EUs värderingar eller regler.
”Jag tror inte att någon ser ett budskap i detta, det är bara reglerna,” tror VDLs talesperson.

Man måste vara mycket storsint för att inte läsa in baktankar i att EU-kommissionen oombedd bjuder PiS-regeringen på en politisk seger eller att man än en gång belönar Victor Orbans kampanjer mot EU och Ukraina.

Det fanns ingen deadline som tvingade kommissionen att hosta upp pengar nu.
Med tanke på att Ursula von der Leyen kritiserats hårt för att i det längsta ha dragit benen efter sig när det gällde att frysa Polens och Ungerns EU-stöd, så ser utbetalningarna extra illa ut.

Och så finns i bakgrunden planen på att snart släppa in en rad länder som nya EU-medlemmar – ett scenario där oron är stark för att de nya länderna som ännu inte lyckats leva upp till demokrati- och rättsstatskrav, kan sluta ens försöka göra det, om de tilldelas det eftertraktade medlemskapet.

VDL-kommissionens demonstration av ovilja mot att försvara att EU-reglerna efterlevs, minskar inte oron.