Viktor Orban festade i Italien i helgen med andra högerextrema ledare. Deras valframgångar gör att Orban nu lanserar en ny generalplan – EU-motståndarna ska inte minska Bryssels makt; de ska ta över hela EU!
Samtidigt skyndar övriga EU-ledare inklusive Ulf Kristersson i deras fotspår. De övertar extremhögerns paroll ”Remigration” och kräver snabba ändringar av EU-lagar för att migranter ska kunna kastas ut utan inblandning av domstolar.
Viktor Orbans proklamationer om att ”stjäla hästar” och sätta igång en ”kulturrevolution” i Bryssel har hittills i första hand lett till att tiotals miljarder i EU-bidrag till Ungern har stoppats. Men nu känner Orban verklig segervittring.
På ett möte med flera av extremhögerns ledare i norra Italien lanserade Orban sin nya EU-plan: ”Vi ska inte dra oss tillbaka från Bryssel, utan ockupera det!”
Han radade upp extremhögerns valframgångar: 1. Högerregeringen i Italien. 2. Högerregeringen i Nederländerna, med Geert Wilders parti i spetsen. 3. Högerextrema FPÖ störst i valet i Österrike. 4. Andrej Babis’ parti störst i senatsvalet. 5. Nybildade ”Europas Patrioter” är tredje största partigrupp i EU-parlamentet….Och snart kommer det att bli maktskifte i Paris och Warszawa.
”Then we will take over the politics of Brussels and make Europe great, strong, safe, rich and free again!” utropade Orban likt Donald Trump.
Högermötet i Italien var ett sätta press på domarna inför rättegången mot Lega- ledaren Matteo Salvini som riskerar fängelse för att han som inrikesminister 2019 överträtt sina befogenheter och stoppat 147 flyktingar från att gå i land.
Trots minskande antal migranter lyfter flyktingpolitiken extremhögern till framgångar i land efter land. EU-regeringar söker desperat politiska grepp för att visa hur de tar krafttag mot invandringen. I Tyskland har regeringen återinfört gränskontroller, och Frankrikes nye premiärminister Michel Barnier har lovat liknande åtgärder.
Trots att EU förra sommaren efter flera års förhandlingar kom överens om en ”migrationspakt” kräver en lång rad regeringar redan nu lagändringar för att öka möjligheterna att snabbt skicka ut migranter.
Det är regeringarna i Nederländerna och Österrike, där extremhögern haft stora valframgångar, som skrivit ett kravbrev till EU-kommissionen om att de vill ha ett ”paradigmskifte” i EU-lagstiftningen för att snabbare kunna skicka tillbaka migranter till sina hemländer.
Kravbrevet har fått stöd av 15 andra regeringar, bland andra Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien och EES-länderna Norge, Schweiz och Lichtenstein.
17 member states are calling for a ”paradigm shift in the return process” of irregular migrants in the EU and a review of the Return Directive, a non-paper seen by Euractiv reads.
I brevet uppmanas EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag med en lista över villkoren för att kunna avvisa migranter, en lista som är så tydlig att det inte behövs någon prövning i domstol.
”The key message that all agree on is a clear signal to the Commission that we need a stricter EU returns system with clearer obligations for cooperation from the returnees and less interpretation by the European Court of Justice,” a diplomat from one of the EU states that signed the letter said.
Ett första kravbrev om ändrad migrationspolitik skickades till EU-kommissionen i somras av 15 EU-regeringar med Danmark i spetsen. Med krav på förslag hur migranter ska förhindras att ta sig till något EU-land, genom att asylprövningen och beslut om direktavvisning förläggs utanför EU.
The letter talks of “rescuing migrants on the high seas and bringing them to a predetermined place of safety in a partner country outside the EU”, as well as sending migrants to a “safe third country alternative” for case processing, instead of evaluating them at the EU border.
Italiens högerledare Giorgia Meloni har blivit en förebild med sitt avtal med Albanien om att upprätta två läger där migranter asylprövas.
Några migranter har ännu inte skickats till lägren och det är oklart hur avtalet kommer att fungera. Men I Albanien hoppas många som bor i området att det ska leda till nya jobb. En restaurangägare tror att det ska göra Giorgia Meloni till en så poppis figur att han satt upp 70(!) målningar av henne på väggarna i ”Trattoria Meloni”, rapporterar Guardian.
Restaurangägaren Gjergj Luca är kompis till premiärminister Edi Rama, som hoppas inkomsterna från lägren även ska öka hans popularitet.
Men Edi Rama har samtidigt sagt nej till att öppna för fler läger för migranter som anländer till andra länder.
Kravbreven om ännu hårdare migrationspolitik lär bli en huvudfråga på EU-toppmötet nästa vecka. Och i sin desperation att hitta nya sätt att visa handlingskraft har de ledande EU-politikerna i praktiken anammat österrikiske FPÖ-ledaren Herbert Kickls valparoll ”Remigration”. Som han i sin tur hämtat idéerna om massdeportationer av migranter från den så kallade Identitära rörelsen med högerextrema ledare som Martin Sellner i spetsen.
Mette Frederiksen kan peka på att Danmark infört ”återvändarbidrag”, även om det bara fått något hundratal att återvända till sina hemländer. Och Ulf Kristersson kan flika in att Sverige hängt på.
Men lika ovillig som Albaniens Edi Rama är att ta emot fler än några tusen migranter från Giorgia Melonis Italien, lika ointresserade är de politiska ledarna i Afrika och Mellanöstern av att ta emot massdeporterade migranter från Europa.
EU har skrivit avtal om miljarder euro i stöd till de auktoritära ledarna i Tunisien och Egypten och krigsherrarna i Libyen mot att de stoppar migrantbåtarna över Medelhavet. Det har lett till en kraftigt nedgång i migrantströmmen i år, men till priset av flyktingar som lever under vidriga förhållanden.
Tunisiens självutnämnde diktator Kais Saied har i helgen säkrat sitt återval som president med närmast nordkoreanska siffror – 90,7 procent.
EU-ledarna låtsas inte se att den ende politiske motståndaren som tilläts ställa upp – Ayachi Zammel – har suttit fängslad sedan 2 september. Ledarna för de partiet som dominerade i landet efter att diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtats 2011 sitter också i fängelse.
EU-regeringarna som nu sätter upp ”remigration” högst på sin önskelista ställer sina förhoppningar till diktatorna och är oroliga för att de ska börja samarbeta med Putinregimen eller Kina om de börjar tala om demokrati och mänskliga rättigheter.
Men Tunisiens president Saied vet att EU-ledarna är beredda att betala ett högt pris för hans tjänster. Trots EU:s löften om miljardgåvor har Saied sagt nej till ta emot migranter som skickas tillbaka från EU-länderna.
Tunisia has said it will not be a “reception centre” for returns of sub-Saharan migrants from Italy or any other country in Europe.
Efter valsegern på söndagskvällen deklarerade president Saied att inga utländska krafter ska få lägga sig i landets affärer.
“We’re going to cleanse the country of all the corrupt and schemers,” Saied said at his campaign headquarters.
Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.