Portugalval: ”Unga avgör vänster- eller högerstyre”

LISSABON. ”Jämnt skägg” mellan högern och vänstern inför söndagens val. Populära premiärministern António Costa hotar avgå som partiledare om socialdemokratiska PS inte blir störst i ett försök att stoppa väljare från att taktikrösta på något av de många småpartierna.

– Det är bara röster på PS som kan häva det dödläge Portugal riskerar att hamna i, varnar Costa i valspurten.

Han har tvingats byta valbudskap flera gånger under valrörelsen sedan extravalet utlystes i november. Då ledde hans parti stort i mätningarna och Costa siktade på egen majoritet för PS, som ett straff för vänsterpartierna Bloco de Esquerda och kommunist- och miljöpartialliansen CDU efter att de fällt hans budget tillsammans med högerpartierna.

Costa siktade dessutom på att vinna över mittenväljare genom att varna för att det stora oppositionspartiet PSD gått åt höger och förberedde stora privatiseringar och nedskärningar av vården.

Expresso: ”Jämnt skägg. De ungas röster avgör valet.”

De båda vänsterpartierna har förlorat väljarstöd, men PSD har fått ökat opinionsstöd under valrörelsen sedan partiet i sitt valprogram undvikit att lansera någon radikal högersväng.

PS är visserligen ett par procentenheter större än PSD i de sista opinionsmätningarna, men enligt tidningen Expresso ligger regeringsmakten helt inom felmarginalen.

Valet kan avgöras av de unga väljarna. 20 procent vet inte hur de ska rösta, och valdeltagandet brukar vara lågt bland de unga. PS har bara stöd av 8 procent i väljargruppen 18-24 år, mot 24 för PSD. För vänsterpartiet Bloco de Esquerda är de unga största väljargruppen, med 8 procent av alla i den åldersgruppen.

I valspurten lovar Costa nu ekonomiska och sociala förbättringar för unga och barnfamiljer, och han är öppen för uppgörelser både åt höger och vänster efter valet.

Kommunistledaren Jerónimo de Sousa och Blocos ledare Catarina Martins varnade båda för att PS och PSD förbereder en uppgörelse efter valet som kommer att leda till mer högerpolitik.