Vem kan rädda Kristersson ur Orbans grepp?

Jaha, nu tyckte Victor Orban att det var hans tur att försöka förnedra en svensk regering. ”Kom till Budapest och kryp om ni vill ha ert Nato-medlemskap…”

Vi som vet hur en slipsten ska dras


Turkiets parlament gav på tisdagen till slut sitt ja till ett svenskt Natomedlemskap. SR-korren Johan Mattias Sommarström gav en rimlig analys på varför:
President Erdogan bedömer att han vunnit allt han kan från svenskarna men han har framförallt lyckats använda det svenska Natomedlemskapet som hävstång för att få Biden att ge honom det ultimata priset; att få köpa USAs F16-plan.
(Den amerikanska kongressen som varit med förut, kräver dock först hans namnteckning på det svenska Natomedlemskapet innan Turkiet får sitt köpeavtal.)

Vilket ger näste autokrat ett tillfälle till utpressning mot Sverige.
Ungern har ännu inte godkänt det svenska Natomedlemskapet.

På tisdagen meddelade premiärminister Orban på twitter att han bjudit in statsminister Kristersson ”att förhandla om Sveriges Natomedlemskap.”
I ett brev nämnde han ett flertal helt normala ämnen att tala om, samt…
”..våra komplexa relationer…”

På vilket utrikesminister Billström har svarat att ”jag ser ingen anledning att förhandla” men ”vi välkomnar konstruktiva diskussioner.”

För Victor Orban är det enormt viktigt att omvärlden inte bara låter honom hållas när han byggt upp en enpartistat, men också spelar med i fiktionen inför de ungerska väljarna, att Ungern under Orban är ett internationellt respekterat och avundat land och dess premiärminister en inflytelserik och berundrad global spelare.

Bara det här året har han haft stora framgångar med att få EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att vid flera tillfällen besöka Budapest och uppträda som om Orban och Ungern vore just denna illusion.
Han har lyckats få EU-toppmötets ordförande Charles Michel att göra detsamma.
Han lyckades i december få en invit till Elysée-palatset med tjusigt mottagande av president Macron.
En segerrunda, helt enkelt.
Vilket förstås involverade stora mängder utpressning (annars blir det inga pengar, inget stöd till Ukraina) men den delen får de ungerska väljarna inte höra något om.

Orban och hans entourage har länge retat sig på Sverige för att svenska ministrar öppet sagt att Ungern inte är en rättsstat (enligt bl a EU-kommissionens analyser) liksom att det får sägas i svenska riksdagen, i svensk TV och media.

Att Ungern under Orban offentligt stöder Natos och Europas största säkerhetshot ryske presidenten Putin, både politiskt, kommersiellt genom att köpa bl a rysk olja trots bojkott och utövar utpressning mot Ukraina – det påverkar inte Ungerns Nato-status…
…medan en ungersk parlamentarisk kommitté har hittat ett radioinslag om Ungern i svenska Utbildningsradion från 2019, som skulle avgöra Sveriges Nato-fäighet.

Nu vill Victor Orban att statsminister Kristersson besöker Budapest för att, i TV-kamerors ljus och inför publik med sitt bredaste leende, ta avstånd från svensk kritik och lova hålla tyst i fortsättningen.
Ulf Kristersson har redan gjort samma sak för Erdogan men som vi hör av Tobias Billströms första reaktion så tar det emot att behöva krypa för Ungern också.

Hjälper det om svenskarna hotar Orban göra det besvärligt för Ungern att fortsätta leasa Gripen-plan?
Eller hota att få flyttat Strategic Airlift Capacity (delägt av tolv länder varav Sverige men beläget i Ungern)?

Förmodligen inte. Hoten låter inte särskilt trovärdiga om man har någon kunskap om svenska regeringar.
Och Orban känner sig extra trygg i att Ungern råkar ta över EU-ordförandeskapet den 1 juli för sex månader framåt. Han kan säkert hota lika yvigt med att ställa till eget trubbel.

Kanske svenskarna kunde göra som med Erdogan, gå till Biden-administrationen och be dem att utöva påtryckningar på Orban.
Fast det kan visa sig svårare.
Victor Orban är redan i onåd hos Bidens folk, USA har (till skillnad från EU) lagt sanktioner på Orbans ryska kontakter och den amerikanske ambassadören i Ungern känner sig fri att vara spydig mot Victor Orban på twitter.
Orbans folk har blivit avslöjade hålla hemliga möten med Trumps gäng – ett sällskap som de länge har trivts med och hoppas snart ska ta över.

USA kan nog inte hjälpa Sverige med det här. Ursula von der Leyen och Charles Michel inte heller, de är bägge för mycket kompis med Orban.
Har Kristersson nån tjänst att hämta ut hos förbundskansler Scholz eller Macron så kanske vi kommer någonstans.

För vad Victor Orban helst vill ha och är i störst behov av, är ett offentligt, gärna TV-sänt, erkännande om att han är en stor statsman, någon att räkna med.