Åkesson missade lyssna på islamofoben Geert Wilders om konsten vinna val

Jimmie Åkesson och SD har haft högerextreme Geert Wilders som förebild när partiet gjort islam och muslimer till sina huvudfiender. Men när Åkesson nu trappar upp kriget med krav på att riva moskéer och förbjuda minareter verkar han inte ha hängt med i hur Wilders’ parti vann valet i Nederländerna.

Åkesson gjorde sitt första stora utspel mot islam redan 2009 när han pekade ut muslimerna som det ”största utländska hotet”. SD har sina rötter i neonazismen och antisemitismen, men efter att ha sett valframgångarna för högerextrema partier i Nederländerna, Belgien och Danmark som gått till storms mot muslimer satsade partiet på att det skulle fungera även i Sverige.

Sverigedemokraterna vill ”nå ut till dem som är rädda för att något främmande hotar”, kommenterade jag då i DN.

SD:s krigsförklaring mot islam hade drivits fram av Kent Ekeroth, som då var partiets internationelle sekreterare, och startat en ”anti-islamistisk fond” med mottot att ”islam hotar att utplåna hela västvärlden”.

Ekeroth har sedan dess petats av SD från sina poster i riksdagen efter ”järnrörsskandalen”. Partiledningens dom var hård: ”Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats”.

Men som av en händelse var Kent Ekeroth tillbaka i värmen på kongressen och dök på fredagen upp i talarstolen i EU-debatten för att kräva Swexit. Ekeroth är inhyrd som oppositionsråd i Dalarna i brist på lokala förmågor.

Och på lördagen trappade Jimmie Åkesson upp kriget mot islam och muslimer i sitt kongresstal på lördagen:

– Vi behöver börja konfiskera och riva moskébyggnader. Minareter, kupoler, halvmånar eller andra attribut som tjänar som islamistiska monument i stadsbilden bör helt tas bort.

Jimmie Åkessons krav strider mot religionsfriheten som den är inskriven i Sveriges grundlag, EU-fördraget och Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Men det struntar Åkesson i eftersom hans utspel bara handlar om att SD ska framstå som hårdare än alla andra mot invandrare.

Det är samma strategi som gett Geert Wilders valframgångar i många val. Partiet har kallat islam för ett ”existentiellt hot” mot Nederländerna, och krävt att moskéer och muslimska skolor ska förbjudas. Huvuddukar ska vara förbjudna i regeringsbyggnader.

Men det har aldrig gett hans parti, ”Frihetspartiet” PVV, tillträde till regeringsmakten. De sista dagarna inför varje parlamentsval har PVV:s höga opinionssiffror rasat när väljarna insett att en röst på partiet är bortkastad eftersom Wilders är utestängd från regeringsförhandlingar på grund av sin islamofobi.

Inför valet förra veckan bytte dock Wilders plötsligt valtaktik. I den första partiledardebatten lovade han plötsligt att åtminstone tillfälligt upphöra med islamofobiska attacker om hans parti får vara med i en regeringsallians med andra högerpartier.

– Islam kommer aldrig att lämna vårt DNA. Men nu finns det viktigare frågor att hantera för en regering den kommander perioden, sade Wilders och pekade på den ökade migrationen.

När regeringspartiet VVD, som tidigare sagt nej till Wilders, dessutom bytt fot och nya partiledaren Dilan Yeşilgöz-Zegerius öppnat för samarbete framstod det högerextrema partiet som regeringsfähigt för högerväljare.

Geert Wilders’ parti rusade uppåt i opinionsmätningarna de sista dagarna före valet och PVV fick mer än dubbelt så många mandat i parlamentet, jämfört med valet 2021.

Det högerextrema PVV är nu största parti i det holländska parlamentet och förhandlingar har nu inletts om Geert Wilders ska bli premiärminister för en allians av högerpartier.

Jimmie Åkessons krigsförklaring mot islam och krav på att riva moskéer kommer inte att leda honom till posten som statsminister. Tvärtom.

För första gången har samtliga borgerliga partiledare tagit avstånd från Åkessons utspel. Ulf Kristersson säger att ”de som hetsar mot muslimer skadar Sverige och svenska intressen”. Samarbetet mellan Tidöpartierna gnisslar.

Jimmie Åkesson missade dra lärdom av Geert Wilders’ valtaktik. I stället lyssnade han på Kent Ekeroth.