Storbråk – istället för en ny EU-kommission – när franske EU-kommissionären nu lämnar, med en rejäl smäll i dörren
”Du har bett Frankrike att dra tillbaka mitt namn – av personliga skäl som du aldrig diskuterat direkt med mig – och i en politisk kohandel som utbyte lovat Frankrike en mycket mer inflytelserik post…”
EU-kommissionären Thierry Breton talar ur skägget när han offentliggör sitt brev med begäran om att lämna EU-kommissionen någon månad innan han skulle tillträda sitt andra femårs-mandat.
Har hon gått bakom ryggen på den franske kommissionären och i så fall, av personliga skäl?
Bretons yviga arbetsmetoder har varit ett irritationsmoment för Ursula von der Leyen under de gångna fem åren men han lämnar bakom sig en gedigen insats på inre marknaden. Han agerade snabbt och praktiskt på toppmötets önskan att leverera stora mängder ammunition till Ukraina (via en besöksturné till alla europeiska tillverkare) och har använt sig av sociala media och pressen för att ta fajten med X/twitter och andra IT-jättar som ogillar nya EU-regler.
Thierry Breton kallar hennes agerande i sitt avgångsbrev för ”ytterligare exempel på tveksamt ledarskap” och även om han knappast själv står först i kön för att bli Årets Chef, så är det uppenbart att Ursula von der Leyen inte har varit mycket av en lagledare under sina första fem år som kommissionsordförande.
Den luxemburgske kommissionären Nicolas Schmit avslöjade i en intervju i våras att hon regelbundet pressat igenom kontroversiella beslut i kommissionen – som är tänkt att agera kollegialt och med majoritetsbeslut – genom att lägga omröstningar sent fredageftermiddagar utan den normala proceduren där kabinettscheferna får se förslagen innan och hinner reflektera.
Några EU-kommissionärer har utnyttjat det till att bedriva sin egen politik. Den polske jordbrukskommissionären Janusz Wojchiekowski har t ex utställt egna löften och tvingat fram generösa bidrag till polska och östeuropeiska lantbrukare.
I someas gick han så långt att han skrev ett helt eget och kontroversiellt lagförslag om mer gynnande av jordbrukare, utan att låta det passera någon normal EU-instans…
Den ungerske kommissionären Oliver Varhelyi har också utställt alldeles egna generösa löften om bidrag, stöd och snara medlemskap till sina politiska fränder på Balkan, särskilt den serbiske autokraten Vucic.
Varhelyi lanserade vidare helt ensam att EU skulle dra in all nödhjälp och bistånd till palestinier vilket ledde till ett öppet gräl mellan honom och andra (ansvariga) EU-kommissionärer på twitter.
Inte heller Ursula von der Leyen ska nog vänta sig utmärkelsen Årets Chef.
Under tiden kämpar hon med att få ihop en ny EU-kommission som kan passera parlamentets nålsöga. Imorgon tisdag skulle Ursula von der Leyen – en vecka sent – presentera sin nya EU-kommission.
I parlamentets nya procedurregler, vilka överraskande tilldelar parlamentet rätten att ifrågasätta vilka portföljer hon delar ut och hur hon organiserar arbetsuppgifterna i kommissionen, så nämns uttryckligen att just könsbalansen är ett av de viktigaste kriterierna för att få parlamentets godkännande.
Tills vidare står det 10 kvinnor mot 17 män.
Möjligen kan Von der Leyen i sista minuten få fram fler kvinnor, t ex en slovenska, men just nu använder den slovenske högermannen Janez Jansa sin roll som oppositionsledare för att försena och försvåra utnämningen av en samlad EU-kommission.
Ursula von der Leyen fick dock inget kvinnligt franskt namn som ersättare för Breton. Emmanuel Macron väljer istället att utse sin avgående utrikesminister Stéphane Séjourné (som så sent som i januari lämnade Europaparlamentet för ministeruppdraget).
Och han begåvas med den mest eftertraktade portföljen av alla, enligt fransk press: Välstånd och konkurrenskraft (alltså industri, teknologi, handel och konkurrensfrågor).
Kanske kan Breton lugnas med en ministerpost i den franska högerregering som Michel Barnier just nu med stor möda försöker sätta samman.