Lag och rätt, EU? eller Tyskland bestämmer

FN-domstolens krav på Israel att stoppa krigsoffensiven i Rafa är tuffare för USAs Biden och för EU, än det är för Israels Netanyahu.

”Damn, the international order is still alive?”


Ingenting stoppar den israeliska arméns mordiska framfart.
Inte släktingarna till Hamas` israeliska gisslan som vädjar till sin regering om förhandlingar.
Inte världsopinionen där Israel länge varit en paria.
Inte den Internationella Domstolen i Haag som redan i januari varnade Israels regering att deras dåd kunde utgöra folkmord och som igår förklarade det för krigsbrott som måste stoppas omedelbart.
Och – som vi alla sett – inte heller USAs president som från första dagen (8 oktober) varnat Israel för att övervåld mot palestinska civila inte kan utplåna Hamas och som upprepade gånger skickat sin utrikesminister Anthony Blinken att låta sig förödmjukas av israeliska ministrar som skrattar åt amerikanerna bakom hans rygg.

Nåja, möjligen skulle Biden kunna i alla fall bromsa israeliska armén, genom att hålla tillbaka det rikliga tillflödet av vapen som han själv sänder. Men Netanyahus regering skulle hitta andra vapenförsäljare och fortsätta ändå.

Skälet till att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inte låter sig stoppas, är förstås att då kommer han raskt avsättas och ställas inför rätta. Innan detta krig handlade hans kommande rättegångar om korruptionsbrott, nu väntar honom dessutom internationella rättegångar om folkmord och krigsbrott.
Den internationella domstolen i Haag har inget skäl längre att neka sin åklagare de arresteringsorders som åklagaren begärt för Netanyahu och två ministrar till.

För Netanyahu har alltså inget skett i veckan som kan påverka hans vilja att fortsätta bomba och svälta civila.

För Joe Biden har däremot en möjlighet öppnat sig. Hans rykte har skadats allvarligt i hela världen för att han aktivt stött och beväpnat Israel.
Hans rykte i den amerikanska folkopinionen och då särskilt hos de unga, är allvarligt skadat därför att han stöder vad FN-domstolen nu tydligt pekat ut som krigsbrott och möjligen snart också ett folkmord.
Bidens chanser att vinna presidentvalet i höst sjunker dag för dag eftersom avskyn inför vad som sker i Gaza hos många till slut övertrumfat rädslan för fyra år till med Donald Trump.

Här har Joe Biden alltså chansen att säga till Israel: Sorry men en FN-domstol utgör sista ordet i internationell lag och rätt och jag, en demokrat som gärna talar om rätt och fel, måste därför hålla mig till deras utslag.
Han kan då möjligen återvinna respekten hos de amerikanska väljarna… men han ska nog inte räkna med att resten av världen någonsin ser på honom på samma sätt. Det tåget har gått.

EU har på samma sätt en möjlighet att återfå en del av den respekt som de har spelat bort inför vad som klumpats ihop till ”the Global South” – alltså alla mindre länder som inte aktivt lierat sig med väst (Japan, Sydkorea, Australien).

EU med sitt ständiga tal om multilateralism och rättigheter, har väckt oerhörd ilska och avståndstagande i the Global South när européerna inte kunde bevilja palestinierna samma krav på rättigheter som EU kräver för Ukrainas del.
Gällde alltså allt europeiskt tal om rättigheter bara ”vita” människor och palestinierna var inte vita nog?

Den ende europé som hittills reagerat på beskedet från Internationella domstolen i Haag med en order till Israel att avbryta offensiven i Rafa och öppna gränsövergången för hjälpsändningar, är EUs ”utrikesminister” Josep Borrell.
Borrell, som outtröttligt argumenterat internt i EU för Gaza, säger nu:
”EU står inför ett svårt val mellan rättsstaten eller sitt stöd för Israel.”

Han kunde lika gärna ha sagt: ”Tyskland står inför det svåra valet...” eftersom EU-länderna har landat i sin ohederliga hållning till Israels bestraffande av civila palestinier, genom Tysklands bisarra idé att Israel måste få göra vad man vill, eftersom Tyskland står i historisk skuld till världens judar.

Men kan Tyskland också gå emot ett övertydligt utslag i FNs domstol?
Och kan Tyskland tvinga övriga EU att likaså gå emot internationell lag och rätt, prövad i en FN-domstol?

Von der Leyen är för en gångs skull tyst.

1 tanke på “Lag och rätt, EU? eller Tyskland bestämmer”

  1. ”Iran vill förinta Israel. Det får israelerna lära sig att leva med” (J Borrell).

    Resten är kommentarer.

Kommentarer är stängda.