Meloni vinner slaget men knappast kriget

Giorgia Meloni lovade använda Europaparlamentet för att bedriva politik och det har hon redan börjat med.
På toppmötet.

Varför får jag inte sitta med?!!


Måndagens toppmötes-middag blev inte den enkla utdelning av toppjobb som de stora länderna (både förbundskansler Scholz och president Macron) hade förespeglat pressen.
Allt såg ut att ligga klart – vilket förstås betyder att Ursula von der Leyen får fortsätta som EU-kommissionär pga…
”Vänner, vi vann det europeiska valet,” som hon stolt ropade när det stod klart på valkvällen att borgerliga EPP inte bara behåller sin plats som största partigrupp men faktiskt växer.

(Och man har just växt ännu lite till. Orbans oppositionsparti Tisza som tog 7 platser har valt EPP som sin familj. De två i Nederländernas nya bondeparti likaså. Plus några andra.)

Så stolta blev de faktiskt i EPP att de på toppmötet krävde mer än att bara få ordförandeposten i kommissionen och talmannarollen i parlamentet – 2 av 4 jobb, vikta för dem.
Nej, lite till ansåg de sig förtjäna.
Socialisterna förväntades få jobbet som rådsordförande (enighet kring Portugals Antonio Costa) men Kroatiens premiärminister krävde att det uppdraget delas på två så att EPP får besätta det under halva tiden.

Och sedan var det Giorgia Meloni som redan var sur för att de stora länderna diskuterade frågorna i separata rum utan henne. Varför skulle liberalerna (Kaja Kallas) få jobbet som utrikeschef?
Liberalerna gick ju bakåt i valet (pga att Macron inte är populär hemma så hans grupp backade).
Själv gick ju hon och hennes Italienska Bröder fram med stormsteg.

Med dessa brandfacklor inkastade i vad som skulle ha varit en avslappnad middag, kunde toppmötet inte nå resultat utan återsamlas nästa torsdag.
Under tiden jobbar Melonis grupp hårt. På onsdagen meddelade ECR att deras grupp nu är större än liberalerna.
ECR är i så fall tredje största grupp i parlamentet efter de borgerliga och socialisterna.

ECR hade nämligen vuxit med 12 medlemmar genom att ta in en blandad kompott av partier från nio länder.
Ta det, liberaler!
Nu kan Meloni återkomma stärkt till nästa veckas toppmöte om toppjobben.

Men i kulisserna spökar liberalerna. Deras gruppchef, franska Valérie Hayer, avslöjar att hon också har tillskott. Det enda transeuropeiska partiet Volt (5 personer) vill lämna de Gröna och gå över till liberalerna i Renew.
Irland har inte räknat klart alla röster men 3 från Fianna Fail väntas gå till Renew.
Och så var det någon eller ett par extra på ingång från Bulgariens ”Vi fortsätter fajten-demokrati.”

Här hänger det alltså på håret vem som blir tredje störst.
Vi kan nog vara ganska säkra på att Renew inte längre har lika stor lust att genomföra gruppledaren Hayers hot om att kasta ut de fyra holländska liberalerna ur gruppen (eftersom de accepterat sam-regera med extremhögern i Holland).

På nästa veckas toppmöte skulle annars Frankrikes president Emmanuel Macron kunna få väldigt svårt att bemöta Italiens premiärminister Meloni, när hon stärkt med sin nya tredjeplats, kräver att hon ska besätta ett av toppjobben istället för att det går till hans liberaler.

Macron skulle då gå från att 2019 ha varit kungamakaren i EU som mer eller mindre själv placerade runt pjäserna/toppjobben… till att inte ens få besätta den lägst rankade platsen som utrikeschef.
Ett förödmjukande nederlag som dessutom kan äga rum bara några få dagar före ett franskt parlamentsval (oförsiktigt tilltag av presidenten, att utlysa ett sådant när man ligger illa till i opinionen).

Detta är dock bara ett slag i det pågående ideologiska kriget.
Meloni har som sagt tillåtit sig en blandad kompott av nya medlemmar, varav flera är hämtade ur riktigt högerextrema strömningar.
Dit hör t ex Marion Maréchal som är för höger för att släppas in hos moster Marine Le Pen. Maréchal som pga att hon försökt närma sig Le Pen, blivit utkastat ur sitt extrema parti Reconquete, tar med sig två vapendragare därifrån för att bilda ett nytt parti.
Till ECRs nykomlingar hör också Danmarksdemokraterna – ett nytt höger-om-höger-parti, Sannfinländarna, Kroatiens Homeland Movement, Cyperns Etniska Folkfronten, ett bulgariskt ”Sånt-Folk-parti, mfl.

Victor Orbans parti Fidesz (10 platser) säger samtidigt att de tackat nej till att ingå i Melonis grupp ECR pga ett nytt rumänskt inslag (AUR med 6 platser) skulle vara alldeles för högerextremt för ungrarnas smak.
Fast italiensk press hävdar att det var Meloni som tackade nej till ungrarna för om det är en sak som INTE fungerar i europeisk politik så är det Fidesz´ lojalitet med Ryssland.

Giorgia Meloni kanske faktiskt lyckas med att göra sin partigrupp större än liberalernas.
Men Fidesz eller ej, hon tycks på samma gång göra den väldigt mycket mindre rumsren genom att plocka in extrema politiker.

Före valet när utgången fortfarande var osäker, höll EPP diskussioner med Giorgia Meloni om ett nära politiskt samarbete efter valet.
Men EPP har deklarerat mycket kraftigt att man inte lierar sig med extremhöger.

Lägger man ihop EPPs stora valsuccé och Melonis många oaptitliga gruppkamrater, ser just nu den italienska premiärministerns möjligheter att bli en stark kraft i Europapolitiken ut att ha försvagats.