Orban får dubbelchans att ta Ukraina som gisslan för att tvinga EU betala ut miljarder

EU-kommissionens Ursula von der Leyen talade om ett ”historiskt steg” när Ukraina och Moldavien vid toppmötet i december får klartecken för att inleda medlemsförhandlingar. Men festen kan förstöras av Viktor Orban.

EU-ledarna ska också besluta om Ukraina ska få 50 miljarder euro i utökat stöd, pengar som regeringen är i desperat behov av. Orban har därmed en dubbelchans att ta Ukraina som gisslan för att tvinga EU att häva blockaden mot landets bristande demokrati och betala ut miljarder till Ungern.

Viktor Orban har nära relationer med Rysslands Vladimir Putin och har upprepade gånger kritiserat Ukrainas EU-planer med olika argument, som att det är oklart hur stort landet är. Men den ungerska regeringen riktar nu in sig på bristande rättigheter för den ungerska minoriteten.

Stärkta rättigheter för minoriteter var ett av de sju krav som EU-kommissionen ställde upp i fjol för att kunna ge klartecken för medlemsförhandlingar. Men där får Ukraina inte godkänt i kommissionens utvidgningsrapport på onsdagen.

”On the rights of persons belonging to national minorities, Ukraine needs to address the remaining recommendations of the Venice Commission Opinion”.

Men Ursula von der Leyen sade att Ukraina är på god väg att uppfylla kraven och förordar att EU-toppmötet i december därför ska ge klartecken för medlemsförhandlingar. Ukraina får på sig till mars nästa år att genomföra utlovade reformer, och då skulle det kunna hållas en formell regeringskonferens mellan EU-ledarna och president Zelensky.

Viktor Orbans hejdukar anklagar Ukraina för att ha förvärrat levnadsvillkoren för minoriteterna i landet.

”New laws have been introduced that have worsened the living conditions of Hungarians in Ukraine,” said Balázs Orbán, a close aide to Prime Minister Orbán and his political advisor.

Men Ukrainas vice premiärminister Olha Stefanishyna hävdar att det pågår en dialog med ungerska regeringen och att de reformer som regeringen planerar uppfyller EU:s krav på minoriteters rättigheter.

”We have given them a detailed roadmap, as we have seen the solution of the issues raised by the Hungarian government,” the Deputy Prime Minister said.

Dragkampen om den ungerska minoritetens rättigheter och lagskydd kan Viktor Orban om han vill dra ut på för att motivera ett veto mot beslut vid EU-toppmötet i december om klartecken för medlemsförhandlingar.

Orban hotade också vid det senaste toppmötet att säga nej till kommissionens förslag om ett utökat stöd på 50 miljarder euro i bidrag och lån till Ukraina.

Ukrainas finansminister Serhiy Marchenko varnar nu för ekonomisk kris om inte EU och övriga västländer snabbt ökar det ekonomiska stödet.

An economic crisis would be “very, very traumatic not only for Ukraine but for all of Europe”. Marchenko warned that Ukraine’s troubles would quickly spill over into the rest of Europe, through the channels of migration and inflation, notably in food and energy prices.

Ukrainas nödrop ökar Viktor Orbans chanser att sätta press på övriga EU att häva blockaden mot utbetalningar från EU-budgeten på grund av stora demokratiska brister vad gäller korruption, oberoende domstolar och rättssäkerhet. Det handlar om 37 miljarder euro som fått den ungerska regeringen att utlova lagändringar.

För några veckor sedan kom också medieuppgifter om att EU-kommissionen är beredd att betala ut en del av de blockerade EU-bidragen. Men det har dementerats av kommissionen.

Den ungerska regeringen försökte i våras pressa den svenska regeringen att hjälpa till att häva blockaden i utbyte mot att ge klartecken för Nato-medlemskap. Men regeringen nappade inte på det erbjudandet.

Nu hoppas troligen Viktor Orban att det ska ge större effekt att ta Ukraina som gisslan. Men risken är att Orban blir ännu mer isolerad i EU och därför inte är till någon nytta för Vladimir Putin inför kommande beslut om sanktioner mot Ryssland.