Orban lyckas splittra extremhögern – men deras hot mot EU:s existens stärks

Viktor Orban har nobbats av extremhögerns båda drottningar – Italiens Giorgia Meloni och Frankrikes Marine Le Pen. Men dagen innan Ungern tar över som EU:s ordförande lyckas han ändå utropa sig till segrare genom att eklatera en tredje högerhögergrupp – ”Europas patrioter”.

Den ökade splittringen bland de nationalistiska partierna visar att de inte har någon gemensam plan för EU, annat än att säga Nej. Den populistiska agendan anpassad för att vinna väljare på hemmaplan går före ett internationellt samarbete.

Men deras stora inrikespolitiska framgångar hotar ändå EU:s existens.

Sida vid sida med två likasinnade auktoritära herrar – Tjeckiens tidigare premiärminister Andrej Babiš och Österrikes Herbert Kickl – såg Viktor Orban nöjd ut på familjeporträttet. Han ställde upp målet att slå Meloni och Le Pen och bli ”den största högergruppen i EU”.

”Our aim is to become the strongest right-wing group in European politics, This will happen within days and then the sky is the limit,” skrev Orban på Twitter.

De tre svarade inte på några frågor, men fler presskonferenser utlovades inom kort i Bryssel och Strasbourg när fler partier har anslutit sig.

Orban har redan skadat Marine Le Pen genom att locka över Herbert Kickls FPÖ från hennes högergrupp i EU-parlamentet – ID, ”Identitet och demokrati”.

Viktor Orban har under många år utlovat en ”kulturrevolution i Bryssel” och att minska EU:s makt. Men har i själva verket blivit alltmer isolerad medan EU-samarbetet stärkts.

Orban bildade 2016 radarpar med polska högerregeringens ledare Jaroslaw Kaczynski och lovade efter Brexitsegern i Storbritannien att återföra beslutsmakten i EU till medlemsländerna. De skämtade om att de litade på varandra lika mycket som ”hästtjuvar” och att de nu skulle stjäla hästar i Bryssel.

Men Rysslands invasion av Ukraina gjorde att Kaczynski vände ryggen till Orban.

Orban har också lyckats få en pariaroll i EU-parlamentet, där hans parti Fidesz från att under många år ha ingått i största partigruppen EPP, tillsammans med M och KD, 2021 valde att lämna för att undgå en pinsam uteslutning. Sedan dess har Fidesz inte ingått i någon grupp.

Valsegern i Slovakien för vänsterpopulisten Robert Fico i fjol höstas gav Viktor Orban nya förhoppningar om en radarkompis för att blockera EU:s stöd till Ukraina. Men även om Fico gick till val på att stoppa allt militärt stöd från Slovakien till Ukraina tillåter han fortsatt de privatägda försvarsindustriföretag att exportera, och i EU ligger den slovakiska regeringen lågt troligen av rädsla för att förlora EU-miljarder.

Viktor Orban har försökt agera äktenskapsmäklare och vädjat till Giorgia Meloni och Marine Le Pen om ett samgående mellan deras högerextrema grupper i EU-parlamentet – ECR och ID – men utan framgång.

Orban har begärt medlemskap i Melonis ECR-grupp, men fått nej. Nu har Orban vänt det till ett ”surt sa räven” och säger att han inte vill bli medlem i ECR. Efter att rumänska ultranationalistiska partiet AUR, som är emot ungerska minoritetens rättighheter, valts in i partigruppen.

Därför var det en framgång för Viktor Orban när han nu i Wien kunde lansera en egen partigrupp i EU, tillsammans med två framgångsrika partiledare i valet. Herbert Kickls FPÖ blev största parti i EU-valet i Österrike och leder stort inför höstens parlamentsval. Andrej Babiš parti ANO blev största parti i valet i Tjeckien, och lämnade kort därefter Liberala gruppen i EU.

Alla tre lovade i EU-valet att agera för att stoppa migrationen, ta strid mot EU:s klimatpolitik, stoppa Ukrainastöd och inleda fredsförhandlingar med Ryssland.

De tre partierna har tillsammans 24 ledamöter i nyvalda EU-parlamentet, och klarar därmed en gräns för att få sin partigrupp erkänd, med garanterad talartid, ekonomiska förmåner och inflytande över fördelningar av poster. Men det krävs också företrädare från sju länder för att nå statusen som partigrupp.

Därför pågår nu en dragkamp mellan Orban, Meloni och Le Pen om partierna.

Den stora partigruppen är tyska AfD, Alternativ för Tyskland, med 15 mandat.

Partiet har blivit utsparkat av Marine Le Pen ur partigruppen ID efter anklagelserna om spioneri för Kina och ursäktande uttalanden om Hitlers SS-soldater. Partiet har haft ett nära samarbete med österrikiska FPÖ. Men AfD-ledningen räknar ändå inte med att bli insläppt i Viktor Orbans nya grupp.

AfD sources acknowledged it was highly unlikely that their party would be accepted into the new alliance. An AfD official said that Fidesz was the reason why they couldn’t join that group.

Viktor Orban har tidigare vägrat ha några kontakter med AfD med motiveringen att Ungern vill ha bästa möjliga relationer med tyska regeringen.

”Hungary has a strong interest in maintaining good relations with any serving federal government, be that from the CDU or the SPD. So we’re forced to sacrifice relations with the AfD on the altar of the best possible intergovernmental relations”, Orban said. 

Trots att det nu blir tre partigrupper med högerextrema partier kommer ett av de största – Alternativ för Tyskland – troligen att stå vid sidan om. AfD:s ledare Alice Weidel säger ändå till Financial Times att hon hoppas få ihop en partigrupp, om Marine Le Pen lämnar ID.

Den ökade splittringen gör att de högerextrema partiernas möjlighet att styra EU-politiken minskar. Medan den interna dragkampen pågår blir det riskabelt för Ursula von der Leyen att förlita sig på röststöd från Giorgia Melonis parti när hon ska försöka förhandla fram en allians i EU-parlamentet som kan ge henne absolut majoritet i den omröstning som kan äga rum den 18 juli.

Den stora skiljelinjen i EU-politiken mellan partierna på högerkanten handlar om Ukraina. Italiens Giorgia Meloni har fått sin regeringsallians att helhjärtat ställa sig bakom EU:s och Natos militära och ekonomiska stöd till Ukraina. Franska extremhögerns premiärministerkandidat Jordan Bardella lovar stöd med vapen till försvar av Ukraina, men säger nej till vapen som kan nå Ryssland. Medan Ungerns Viktor Orban är emot allt militärt stöd och manar till omedelbara fredsförhandlingar med Ryssland.

Men de många högerextrema partier som nu innehar regeringsställning eller snart kan ta över i flera EU-länder hotar ändå EU:s beslutsförmåga inom en nära framtid.

I Frankrike kan Marine Le Pens Rassemblement National bli största parti och till och med nå egen majoritet i parlamentsvalet i den avgörande omgången den 7 juli. Framgångarna i EU-valet och parlamentsvalet kan vara ett stort steg mot att Marine Le Pen vinner presidentvalet 2027.

I Nederländerna tar en ny högerregering över den 1 juli med islamfientlige Geert Wilders parti PVV som största parti.

I Österrike kan högerextrema FPÖ vinna valet den 29 september och kräva att få tillsätta posten som förbundskansler.

När EU nu ska fatta stora beslut om det fortsatta stödet till Ukraina, den militära upprustningen, satsningar på industrin och klimatet kan Viktor Orban få sällskap av flera EU-ledare som viftar med sina vetokort på toppmötena.

När EU ska förhandla fram en ny långtidsbudget för åren 2028-35, som kräver enhälligt stöd av stats- och regeringscheferna kan de högerextrema EU-motståndarna få hela EU-samarbetet att haverera.

De har lovat sina väljare att se till att deras land får betala mindre till EU-budgeten och se till att deras väljare inte behöver stå för ekonomiskt stöd till andra länder.

Därmed skulle hela grundtanken med EU-samarbetet där medlemsländerna stödjer varandra för att EU:s marknad ska ge bästa möjliga resultat och få EU-länderna att utvecklas tillsammans.

EU:s extremhöger må splittras och få minskat inflytande i parlamentet, men deras hot mot EU-projektet stärks.

Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.