Passa på att fråga VDL: Varför fegar EU-kommissionen om svenska vargjakten?

EU-kommissionen har juridiskt ansvar för att se till att rovdjuren skyddas. Men när de 27 kommissionärerna landar i Kiruna på torsdag är en historiskt stor svensk vargjakt på väg att avslutas utan att Bryssel agerat.

När statsminister Ulf Kristersson och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller sin traditionella presskonferens på fredag ges därför ett utmärkt tillfälle att söka svar på varför EU-kommissionen fegar om svenska vargjakten. Vill VDL sänka skyddsreglerna för vargar?

EU-kommissionen har ända sedan 2010 hotat med att dra Sverige inför EU-domstolen på grund av att svenska myndigheter tillåter en omfattande licensjakt på varg trots EU:s art- och habitatdirektiv om att det ska finnas en livskraftig population.

Då handlade det om 27 vargar. Sedan dess har det legalt skjutits 438 vargar. Nu är det godkänd jakt på ytterligare 75 vargar, och ett riksdagsbeslut om att nära nog halvera vargstammen. Men efter 13 år är svaret från de ansvariga i kommissionen fortsatt bara varnande ord men inget agerande.

”Kommissionen följer noga de åtgärder som Sverige vidtar för att säkerställa att de respekterar habitatdirektivets skyddsbestämmelser”, skriver miljökommissionären Virginijus Sinkevičius’ tjänstemän till DN.

Nyhetssajten Politico får ett liknande vagt besked: “The infringement case is still open and we are closely monitoring the situation.”

EU-kommissionens beslut att sitta på händerna medan rekordmånga vargar skjuts i Sverige kan bero på att kommissionens chef Ursula von der Leyen överraskande lovat gripa in i vargfrågan.

I ett brev till EU-parlamentet som krävt sänkt skyddsstatus för vargar svarade kommissionens ordförande förra månaden att det nu ska bli ”en djupgående analys” och hon efterlyser bevis på att  “the wolf species is no longer endangered in Europe.”

Ursula von der Leyen ger sällan intervjuer och i Kiruna lär svenska journalister inte få möjlighet att ställa mer än högst 3-4 frågor på presskonferensen. Och de influgna Brysselkorrespondenterna är troligen främst intresserade av att fråga om det hotande handelskriget med USA och migrationspolitiken, som är toppfrågor på EU-toppmötet om några veckor.

Von der Leyen kallas ”Europe’s American president” efter att ha lyckats hålla ihop EU-länderna under coronakrisen och Ukrainakriget. Hon har sett till att kommissionen tar snabba beslut med ökad toppstyrning, har nära kontakt med stormakternas ledare och ett tätt samarbete med president Joe Biden.

När den mäktiga VDL nu lovat ingripa i vargfrågan lär den ansvarige miljökommissionären knappast leva upp till svenska juristers förväntningar att Sverige inom kort kommer att dras inför domstol.

Men då blir den intressanta följdfrågan – som måste ställas samtidigt med första frågan eftersom det inte finns någon chans till följdfrågor – om VDL:s ingripande i vargfrågan har påverkats av att hennes 30-åriga ponny blev riven till döds i fjol höstas?

Tyska Bild rapporterar om att familjen var förkrossad

”Die ganze Familie ist fürchterlich mitgenommen von der Nachricht”.

I andra EU-länder är den politiska linjen att får, nötkreatur och hästar skyddas från vargattacker med höga elstängsel, och enligt svenska SLU kan bra stängsel fungera mot varg och lo.

I Sverige pekar jaktorganisationerna dock på att vargen även är en fara för lösspringande hundar. Jägareförbundet och Kennelklubben har till och med lyckats få jakten med lös hund klassad som ett immateriellt kulturarv i Sverige av Institutet för språk och folkminnen.

 ”Jakten med lös hund är en kulturbärare som skapar förståelse för vår historia”, säger Bo Sköld på Jägareförbundet.

I en debatt i SvD om årets vargjakt har Rovdjursföreningen pekat på att endast ett fåtal lösa hundar dödas av vargar, medan 100-tals skadas eller dödas i trafiken, av vildsvin eller av jägarna själva. Världsnaturfonden förordar skyddsvästar till hundar och varningssystem för djurägare, betalade av staten.

Men kraven på att tillåta jakt på varg har ökat i flera länder och europeiska jägarlobbyns kampanj bidrog till att en motion om sänkt skydd för vargar röstades igenom som en opinionsyttring i EU-parlamentet i november. Ett liknande uttalande 2017 gav ingen effekt, men den här gången fick det kommissionens ordförande att agera.

Nu väntar vi på att få höra om VDL:s nästa steg. Det är inte hållbart att EU-kommissionen som är ”fördragets väktare” kör med två linjer om vargar ska skyddas enligt art- och habitatdirektivet – en med meddelanden om att Sverige kan dras inför domstol endera dagen, och en med besked om att det pågår en omprövning om skyddsstatus för vargar.

Här en länk där presskonferensen kommer att visas på fredag, preliminärt kl 16.10.

1 tanke på “Passa på att fråga VDL: Varför fegar EU-kommissionen om svenska vargjakten?”

  1. Jag har aldrig riktigt förstått varför EU ska bestämma djurbestånd. Klimatfrågor, självklart, eftersom det är en global fråga och föroreningar i ett land påverkar ett annat. Dessutom har det effekt på inre marknaden och eftersom den är så stor, kan regler få stort inflytande utanför EUs gränser. Men beståndet av rovdjur i ett land i unionens utkant? Vare sig EU-kommissionen har rätt eller fel, känns det som att det lite ligger på fel nivå. Det rimmar också kanske lite illa med subsidiaritetsprincipen.

Kommentarer är stängda.