Kristersson bromskloss – vill stoppa snabba EU-beslut om statsstöd

Statsminister Ulf Kristersson presenterade vad svenska regeringen vill som EU-ordförande för parlamentet i Strasbourg på tisdagen. Det blev framför allt en signal om att Sverige ämnar fortsätta agera bromskloss.

– Det är viktigt med snabba beslut! var beskedet från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon mötte svenska regeringen förra veckan och spände ögonen i Kristersson. Annars riskerar europeiska klimatföretag att flytta sina investeringar till USA.

EU-ledarnas ordförande Charles Michel gav samma besked när han träffade Ulf Kristersson i Stockholm på måndagen. Det extrainkallade EU-toppmötet den 10 februari måste ge besked. För säkerhets skull levererade Michel beskedet till hela EU i ett inlägg på nyhetssajten Politico.

Konkurrenskommissionären Margrethe Vestager har lagt fram ett förslag för EU-regeringarna om att öppna för mer statsstöd till gröna investeringar och vill ha svar redan nästa vecka.

Von der Leyen lanserade ett förslag på ekonomiska toppmötet i Davos på tisdagen – Net-Zero Industry Act, som ska leda till snabba beslut om statsstöd till europeiska klimatföretag.

Kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic presenterade förslaget inför Kristersson i EU-parlamentet och manade till snabba beslut:

– Vårt tydliga besked till europeisk industri måste vara: ”Stay and prosper in Europe”.

Men när Ulf Kristersson talade om industripolitik i EU-parlamentet var det en lång plädering för minskade statliga regleringar, skärpt konkurrens, höjd produktivitet. Hans svar på propåerna om snabba beslut från EU-kommissionen och EU-ordförande Michel var:

– Först måste vi analysera och diskutera.

I ett senare inlägg i EU-parlamentet signalerade Ulf Kristersson den svenska bromsklossen ännu mer. Den här gången på svenska:

– Låt oss noga analysera och agera klokt. Vi får inte göra saker på kort sikt som kan skada oss på lång sikt, manade Kristersson.

Det kan låta som en vis mans talan. Men europeiska företag som batterikoncernen Northvolt överväger just nu tillsammans med BMW och Volkswagen att investera i USA i stället för Europa. President Joe Bidens tioåriga subventionspaket ger Northvolt upp till fem gånger högre statsstöd än en investering i Tyskland.

Statsminister Ulf Kristersson kommer naturligtvis inte att hota med veto på EU-toppmötet om övriga EU-ledare ställer sig bakom kommissionens förslag om lättnader i statsstödsreglerna och europeiska satsningar på klimatinvesteringar.

Men de rättsliga besluten om att ändra EU:s regelverk tas inte på toppmötena utan på de ordinarie EU-ministerråden efter att ha förberetts av medlemsländernas ambassadörer och tjänstemän. Därför kan svenska diplomater och energi- och näringsminister Ebba Busch eller finansminister Elisabeth Svantesson som ordförande vid dessa möten försöka agera bromskloss eller lägga förslag för att urholka besluten.

EU-kommissionen och övriga medlemsländers diplomater känner väl den roll som bromsare Sverige brukar inta i EU-förhandlingar. Ursula von der Leyens sätt att spänna ögonen i Ulf Kristersson i Kiruna tyder på att kommissionen är förberedd och redo att agera om Sverige kör den metoden även som EU-ordförande.

Under mötet med EU-parlamentet fick Ulf Kristersson nu också höra att regeringens samarbete med Sverigedemokraterna gör att Sverige möts med misstro som EU-ordförande i många läger. Hittills har Kristersson sagt att ingen i EU talat med honom om SD.

S-gruppens ledare Iratxe Garcie Pérez anklagade Kristersson för att hans tal om snabba klimatbeslut inte var trovärdiga när svenska regeringen samarbetar med SD som röstat emot varje klimatbeslut.

De Grönas gruppledare Philippe Lamberts talar om en ”djup oro” för den svenska EU-ordförandeskapet.

– Er regering är Sverigedemokraternas gisslan. SD kommer att ha ett direkt inflytande över er EU-politik. EU har inte haft någon flyktingpolitik sedan 2015 och medan flyktingar dör vid våra gränser säger ni att det inte blir någon EU-uppgörelse under ert ordförandeskap.

– Men konservativa EPP:s ledare Manfred Weber hoppas nu att ert samarbete med SD ska bana väg för en europeisk modell där de konservativa går samman med de högerextrema inför EU-valet 2024, sade Lamberts.

Ulf Kristersson fick lyckönskningar från sina partikamrater i EPP, och även från företrädare från högerextrema partier.

Mer förvånande var att han även möttes av positiva välkomsthälsningar från Liberalerna.

När de svenska Liberalerna gick in i Kristerssons regering med SD som stödparti hotade EU-parlamentets liberala grupp med uteslutning av den svenska ledamoten Karin Karlsbro. Till slut fick hon vara kvar i gruppen med argumentet att Karlsbro själv stod för en kritisk hållning till regeringens samarbete med SD.

Men efter Ulf Kristerssons inledning i EU-parlamentet var Liberala gruppens ledare Séjourné Stéphane den ende gruppledaren som inte gjorde något inlägg. I stället företräddes Liberalerna av en politiker från holländska högerliberala VVD som välkomnade svenska högerregeringen.

När Karin Karlsbro senare kommenterade det svenska EU-ordförandeskapet från talarstolen hördes inte ett ljud av kritik mot regeringens samarbete med SD. I det korta talet, som lät som skrivet i partihögkvarteret i Stockholm, sade liberalen Karlsbro:

– Jag välkomnar regeringens ambition att ro EU:s klimatpaket i hamn.