Pajaseri i Vita Huset

Inget, nada, zilch, blev resultatet av EU och USA-toppmötet i Washington.
Eller ja, ännu ett ego-stinnt uppträdande från Ursula von der Leyen då.

”Jag har mer amerikansk anknytning än han där borta i hörnet”


Hon störtar in i Ovala rummet med bägge armar utsträckta mot Joe Biden och ett förälskat leende så brett att det knappt får plats i ansiktet. Charles Michel stående intill presidenten bevärdigas inte en blick men en hand i förbifarten, så inte alla normala artighetsbetygelser fallit bort.

Ja, skvaller om hur EU-kommissionens ordförande krävt att få hålla sitt möte med Biden utan EU-rådets ordförande Charles Michel, är väl det enda som överlever detta transatlantiska toppmöte.

EU-topparna möttes med presidenten på två-årsdagen av USAs och EUs nya dialogsamarbete TTC.
Urusla von der Leyen hade (obetänksamt) lovat att nu här i oktober skulle dialogerna krönas med en ny stålallians, samt (något som redan annonserat som ett faktum flera gånger) tillträde för europeiska elbilsbatterier med kritiska mineraler.

Inget av det hände.
Men parterna utropar hoppfullt i sitt gemensamma uttalande:
”Vi är mer eniga än någonsin!”

Stålalliansen är ett krav från USA som det aldrig fanns en chans att EU kunde säga ja till. Den bryter mot världshandelsreglerna. Den skulle tvinga EU att skrota sin nya importavgift på kol-tungt stål.
Som straff har USA nu varnat för att man tänker återinföra Trumps ståltullar mot EU vid årsskiftet.
”Vi ser fram emot att fortsätta göra framsteg på området!,” glädjer sig parterna i slutdokumentet.

Biden-administrationen har hela tiden behållit Trumps ståltullar men beviljade tillfälligt EU-stål en fri kvot… som kanske ryker nu, då. När inte EU vill bryta mot sina egna och WTOs regler.
EU-varor med mineraler har haft full tillträde men Bidenadministrationen sköt det i sank när man valde att ge statsstöd till elbilar med mineraler upparbetade av amerikanska företag.

I två års tid har EU bett att få det upphävt för cirka 30 mineraler som berörs men Biden vill bara tala om fem mineraler… kanske.
Biden har gett detta tillträde till Japan men ännu inget till EU alltså. USA håller tillbaka det i väntan på att EU först inför biltullar mot kinesiska bilar (vilket blir svårt för kinesiska bilar är bl a till stor del tyska.)
”Vi uppskattar arbetet som gjorts!,” ropar slutdokumentet entusiastiskt.

USA är våra vänner och allierade men i affärer skojar de inte.
Ursula von der Leyen har gång på gång hintat att hon är villig att kompromissa men det mandatet har hon inte och hittills har EU-regeringarna inte visat någon önskan att backa.

Vid den korta pressträffen med trion i Vita Huset, föll de bägge européerna över sina egna fötter i entusiastisk vilja att betyga sin alldeles helt personliga kärlek och närhet till USA.
”You guys!,” skrockade Joe Biden faderligt innan han skickade hem dem med oförrättat ärende.

Och hemma väntade Von der Leyen ännu ett nedfall av hennes brådstörtade resa till Israel där hon gav premiärminister Netanyahu ett erkännande och stöd som han inte får av sina egna medborgare, rasande över hans delaktighet i tragedierna som följt på Hamas` terrorattack.
… vilket förmått 845 av hennes egna anställda i EU-kommissionen att underteckna en skriftlig protest över hur ordförande von der Leyen skämt ut och skadat EUs intressen i sammanhanget.

P.S. Vad har den stackars fåraktige Michel gjort henne? Jo, förutom att stjäla strålkastarljuset genom att vara högre än henne i diplomatisk rankning (han företräder EU-regeringarna, hon tjänstemännen) så har han offentligt rättat till hennes miss att påminna sig och omvärlden om att EU stöder inte Israel i brott mot internationell lag.