Snacka om feltajmat utspel – När M låtsas missförstå vad EU-valet handlar om

+ Just när Sverigedemokraternas trollfabrik avslöjats och visat att partiet har en annan syn på demokrati än övriga partier.

+ Just när Italiens regeringschef Giorgia Meloni gjort EU-valet till historisk strid om parlamentet ska styras av en högerhöger-allians eller en mittenallians, vilket kan avgöra EU:s klimatpolitik och även Ukrainastödet framöver.

Då kommer Moderaterna med ett utspel om att SD och Socialdemokraterna ska samarbeta med M i ”Samling för Sverige i Bryssel”.

Statsminister Ulf Kristersson och EU-parlamentarikern Tomas Tobé vet naturligtvis bättre.

De vet att de 720 politikerna som väljs till EU-parlamentet inte är uppdelade i 27 olika nationella gäng utan har till uppdrag att utifrån sina politiska åsikter fatta beslut om lagstiftning som ska gälla i samtliga medlemsländer.

EU-parlamentarikerna har därför precis som i Sveriges riksdag delat upp sig i olika politiska grupper. Precis som i riksdagen söker partigrupperna sedan samarbete med andra grupper som de ser störst möjlighet att komma överens med.

I EU-parlamentet har den stora högergruppen EPP, där M och KD ingår, samarbetat med den socialdemokratiska gruppen under många år. De senaste fem åren har även Liberalerna ingått i det samarbetet, där man tillsammans kompromissat om de flesta EU-lagar. Deras gemensamma utgångspunkt är att de vill se ett starkt EU-samarbete

Medan Sverigedemokraterna är med i en av de högerextrema partigrupperna, ECR, och i själva verket oftast röstar med partier som ligger ännu längre högerut, visar en genomgång av nyhetssajten Europaportalen.

Moderaternas utspel om ”Samling för Sverige” riktar sig till väljare som inte är intresserade av EU och försöka få dem att tro att statsminister Ulf Kristersson är den ”vuxne i rummet” som står ovanför det politiska ”käbblet”.

Den här valstrategin märktes redan i den första EU-debatten då Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé i flera inlägg pläderade för att samtliga svenska partier ska samarbeta i EU.

-Vi borde samarbeta, inte tala illa om vad vi uppnått i Sverige, sade Tobé, som svar på kritik om att regeringens klimatpolitik strider mot EU-lagstiftningen.

Det är inte heller första gången som M-ledare visat att de ser EU som ett mellanstatligt samarbete där alla partier ska stötta regeringens linje.

Statsminister Fredrik Reinfeldt anklagade 2012 i riksdagen parlamentarikerna Göran Färm (S), Cecilia Wikström(FP) och Kent Johansson(C) för att vara i det närmaste landsförrädare för att de inte stödde den svenska nedskärningslinjen i EU:s budgetförhandlingar.

Men i den här valrörelsen vågar flera kandidater säga att EU:s budget kan behöva höjas för att kunna öka stödet till Ukraina och klara klimatmålen. Skiljelinjerna mellan partierna om EU-politiken är skarpare än tidigare, och valresultatet kan innebära en skarp omsvängning av inriktningen för EU.

Ledningen för den stora högergruppen, EPP, förordar fortsatt samarbete med Socialdemokraterna, Liberalerna och kanske även De Gröna efter EU-valet.

“I think the EPP, the Socialists, ALDE [liberals], and the Greens are political elements within the EU that have guaranteed our Union is moving forward in the right direction,” EPP Secretary-General Thanasis Bakolas said.

Medan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen signalerat att hon är beredd att samarbeta med såväl De Gröna som med högerextrema som Italiens Giorgia Meloni för att säkra en bred majoritet i parlamentet.

+ Men Socialdemokraterna, Liberalerna och De Gröna har ställt som villkor att von der Leyen inte samarbetar med extremhögern och deras krav på urholkad klimatpolitik för att de ska rösta på henne för en andra mandatperiod som kommissionens ordförande.

+ Och Giorgia Meloni har i dagarna avfärdat samarbetsinviterna från von der Leyen. Hon kräver nu att S, Lib och De Gröna kastas ut och att det bildas en högerhöger-allians med Melonis neofascistiska Italiens bröder, Marine Le Pens högerextrema Nationell samling och de traditionella högerpartierna i EPP-gruppen, med M och KD. En allians för att urholka EU:s miljö- och klimatlagar. En allians där Giorgia Meloni och Marine Le Pen hoppas på valseger för Donald Trump i USA, med hans linje om att tvinga Ukraina till fredsförhandlingar med Putinregimen.

Moderaternas valstrategi om samarbete i stället för ”käbbel” kunde verka smart. Innan SD avslöjades med byxorna nere av TV4 som ett parti som strävar efter polarisering inte samarbete. Innan Giorgia Meloni tog av samarbetsmasken och avslöjade sin plan att i allians med övriga extremhögern ta över EU.

Det finns inget politiskt utrymme för ”Samling för Sverige”. EU-valet handlar om att välja sida.